Atunci când vorbim despre constructii case, ne referim întotdeauna la echipele de muncitori ale unei firme de construcţii. Aceşti specialişti reuşesc să monteze toate părţile unei case, ţinând cont de indicaţiile primite prin intermediul proiectelor realizate. Acoperişul este o parte foarte importantă a unei case, având rol estetic şi funcţional. Sfera practică este cea legată de protecţia întregii case. Astfel, dacă un acoperiş are probleme, atunci el trebuie reparat sau chiar înlocuit. Se mai poate înlocui şi dacă se face o supraetajare sau se modifică proiectul, conform legii. Este recomandata executarea de anumite proiecte cu ajutorul unui arhitect şi se vor determina schimbările din cadrul casei. Iată câteva informaţii importante legate de înlocuirea unui acoperiş:
-
Când este necesară înlocuirea unui acoperiş?
Există mai multe situaţii în care este necesară înlocuirea unui acoperiş. Un motiv poate să fie renovarea unei case vechi, care nu are un acoperiş ce poate să mai fie reparat. Dacă structura acoperişului existent este avariată, atunci este necesară schimbarea acestuia, aşadar este posibil să nu fie nevoie de servicii de tip reparatii acoperisuri. De asemenea, dacă se doreşte modificarea aspectului casei, se poate lua decizia de a demonta acoperişul existent şi de a îl înlocui cu un altul. O casă care va fi supraetajată, va avea nevoie de reconstrucţia acoperişului.
-
Cu ce poţi înlocui acoperişul existent? Ce modificări se pot face?
Poţi alege să modifici întreaga formă a acoperişului existent. De aceea tot ce era prezent înainte, trebuie dat jos şi reconstruit. Se pot face orice tip de modificări, dacă ele se încadrează în limitele legii. Astfel, este necesar un dosar cu un proiect aprobat de arhitectură.
-
Etape pregătitoare, anterioare înlocuirii complete
Există anumite etape pregătitoare, anterioare înlocuirii. În primul rând se cercetează şi analizează complet situaţia prezentă. Dacă este vorba despre un acoperiş avariat, atunci se verifică posibilitatea de a fi reparat. Apoi, se calculează costurile unui acoperiş reparat vs. înlocuit. Proprietarul ia decizia de a merge sau nu mai departe cu planul. Apoi, se stabilesc materialele care se vor cumpăra pentru a putea lua cele mai bune variante posibile. Se ţine cont de situaţia prezentă, de locul unde este amplasată casa şi de condiţiile meteo din zona respectivă. Dacă toate acestea sunt îndeplinite, se poate trece la dărâmarea acoperişului vechi şi la construirea unui alt acoperiş.
-
Dacă se hotărăşte înlocuirea completă, care sunt paşii necesari?
Există mai mulţi paşi necesari înlocuirii unui acoperiş. Această decizie se ia în mai multe situaţii posibile. Una dintre acestea este cea legată de dorinţa de a face modificări în cadrul casei. Alta poate să fie în urma unei evaluări negative din pate uneor firme de construcţie. Astfel, există mai multe etape care trebuie să fie luate în considerare.
Prima etapă este realizarea unei noi structuri. Aici se construiesc şi se adaugă grinzile orizontale, care sunt primele montate, apoi urmează popii, pensele, iar mai la final creasta centrală şi căpriorii realizaţi de către specialiştii din domeniu.
Peste această structură realizată, se montează plăcile sau lemnul, care se uneşte şi se fixează prin cuie sau alte metode alese. Aceasta este o structură învelită, care va fi o bază pentru ceea ce urmează.
Pasul următor este reprezentat printr-un un sistem de protecţie, precum o folie anti-condens sau impermeabilă. Acest pas este important pentru a menţine rezistenţa în timp şi pentru a împiedica formarea sau scurgerea picăturilor de apă.
Sistemul de evacuare a apei este următorul pas inclus în acest proces. Aici, în această etapă, vorbim despre jgheaburi, burlane şi sisteme de direcţionare sau colectare corectă a apei. Fără această etapă realizată foarte corect, pot să apară multe probleme cu întreg acoperişul. Aşadar, se acordă mare atenţie acestui punct din realizarea acoperişului.
Ultima etapă, este reprezentată de acoperirea sau învelirea acoperişului. Se aleg materialele potrivite şi se montează cu mare atenţie, respectând indicaţiile existente. Pentru a alege corect materialele pentru învelire, sunt necesare mai multe tipuri de criterii. Unul dintre aceste criterii este legat de partea materială, iar altul de estetică şi rezistenţă. Se ţine întotdeauna cont de zona în care se realizează acoperişul sau casa. Pot exista anumite fenomene meteorologice care pot determina luarea anumitor decizii. De asemenea un montaj acoperis trebuie să fie realizat în cele mai bune condiţii de lucru şi cu materialele corecte pentru proiectul ales.