Primarul Apahidei ne vorbește despre realizările din mandatele sale, provocările ultimilor 4 ani și proiectele de viitor pentru comunitate.
Presa Locală: De ce ați luat decizia de a candida pentru un nou mandat? Că planuri aveți pentru următoarea perioadă?
Grigore Fati: Când am preluat primul mandat de primar, Apahida avea puțin peste 6 kilometri de străzi asfaltate și 6,5 kilometri de sistem de canalizare menajeră. Astăzi avem aproape 110 km de canalizare și ne apropiem de 60 de km de drumuri asfaltate, după lucrările ce se vor termina în vară. Am extins alimentarea cu energie electrică, am construit locuri de joacă și spații verzi, am investit în educație, am susținut elevii, pensionarii și categoriile vulnerabile și am dezvoltat transportul public.
Modernizarea comunei a început odată cu mine. Cred că sunt cea mai potrivită persoană, dintre cei care și-au exprimat dorința de a ocupa funcția de primar al comunei Apahida, pentru a duce la bun sfârșit strategiile și proiectele necesare pentru dezvoltarea corectă a comunei Apahida.
Mai mult, în ultimii patru ani, m-am bucurat de interacțiunile pe care le-am avut cu cetățenii comunei referitor la intenția mea de a candida. Am văzut acest lucru și când am adunat semnăturile de susținere pentru alegerile din acest an, când am primit încurajări calde pentru mine, dar și pentru echipa de consilieri locali pe care am propus-o.
Este important să rămâi conectat la comunitate, să asculți oamenii și să încerci să le oferi soluții pentru problemele lor. În Apahida, pentru rezolvarea problemelor tot primarul este cel căutat.
Presa Locală: Cum au decurs ultimii 4 ani de mandat? Care este starea actuală a comunei?
Grigore Fati: Acesta a fost cel mai greu mandat dintre cele trei pe care le-am avut. Nu din cauza activităților sau a proiectelor curente ci din cauza situației sociale și economice pe plan mondial: o pandemie, un război la graniță, o criză energetică și problema prețurilor care a urmat au afectat planurile noastre din primii doi ani de mandat. În plus, finanțările externe au pornit foarte târziu: am accesat primul program prin PNRR în mai 2022, iar proiectele gestionate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest au debutat anul trecut. Cu toate acestea, am pregătit proiecte pentru asfaltări, dezvoltarea rețelelor de canalizare menajeră, a celor de alimentare cu apă și energie electrică.
Presa Locală: Ați reușit să atrageți noi finanțări din exterior? Pentru ce proiecte?
Grigore Fati: Am mai spus de întârziere cu care s-au pornit liniile de finanțare din acest exercițiu bugetar al UE și din PNRR. Cu toate acestea, avem mai multe proiecte pentru care am obținut sau suntem pe punctul de a obține finanțări nerambursabile:
– realizarea unui coridor de mobilitate, care presupune asfaltări și achiziția de autobuze electrice, este selectat pentru finanțare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și este cel mai mare proiect de investiții din istoria comunei, cu o valoare de peste 100 de milioane de lei;
– construirea unei creșe în Dezmir, finanțare de 1,2 milioane de lei de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, la o valoare a proiectului de 10 milioane de lei;
– modernizarea unor străzi din Apahida, finanțat parțial prin Programul “Anghel Saligny” cu 12, 6 milioane de lei;
– modernizarea căminelor culturale din Apahida și Pata, cu o valoare de 3,3 milioane, dintre care 2,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile de la AFIR;
– modernizarea străzii Tudor Vladimirescu din Apahida, proiect finanțat parțial prin PNRR;
– dotarea cu mobilier a Școlii Gimnaziale „Ștefan Pascu” din Apahida, proiect de 2,1 milioane de lei finan’at prin PNRR;
– modernizarea iluminatului public din comuna Apahida, prin 3 proiecte finanțate de Agenția Fondului pentru Mediu, la o valoare de peste 3 milioane de lei;
– construirea unui Complex Sportiv în satul Sânnicoară, proiect depus pentru finanțare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest;
– împădurirea a 22 de hectare de teren în Câmpenești și construirea unui parc fotovoltaic la intrarea în satul Corpadea, proiecte pregătite pentru a fi depuse pentru finanțare.
Nu sunt singurele proiecte pe care le avem în lucru, am încercat să ilustrez munca noastră cu câteva dintre cele mai importante.
Presa Locală: Intenționați să amenajați lacurile din Câmpenești pentru pescuit. Ce se va schimba în acest loc în următorii ani?
Grigore Fati: Începând din acest an, lacurile din Câmpenești sunt administrate de Piscicola 6 Lacuri SRL, o societate comercială cu acționar unic Consiliul local Apahida. Societatea își propune dezvoltarea pescuitului sportiv, pregătirea unor instalații de reproducție artificială pentru șalău sau crap, vânzarea de pește pentru consum într-un orizont de timp mediu sau realizarea unor facilități de petrecere a timpului liber pe terenurile din interiorul amenajării piscicole.
Ne-am propus acest fel de administrare a lacurilor pentru a crește eficiența amenajării. O societate comercială, chiar și una ce funcționează ca întreprindere publică, se poate dezvolta mult mai repede și mai bine. Birocrația este mai mică, timpii de răspuns la situații problematice sunt mai mici. În plus, societatea comercială poate accesa finanțări specifice pentru acest sector, pe când primăria nu poate.
Avem o echipă bună de profesioniști acolo, avem un doctor în piscicultură, care muncesc să dezvolte societatea, să modernizeze lacurile și să ofere experiențe dintre cele mai bune pentru cei care merg la Câmpenești.
Presa Locală: Care este situația asfaltării drumurilor din comună și a realizării de trotuare decente? Unii apahideni își exprimă nemulțumirea în acest sens.
Grigore Fati: Apahida are una dintre cele mai complexe rețele de străzi și drumuri din județ, cu un total care se apropie de 180 de kilometri. Avem în lucru un proiect de asfaltare cu lucrări în Dezmir, Sânnicoară, Apahida, Corpadea și Sub Coastă, finanțat prin programul “Anghel Saligny”. Acesta va fi finalizat în vară.
Avem un proiect ce prevedere realizarea unui coridor de mobilitate cu asfaltare de străzi în Dezmir și Pata, finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Avem un al treilea proiect de asfaltare cu lucrări în Apahida și Dezmir.
După aceea, avem un proiect pentru asfaltarea unui tronson de peste 6 km din satul Câmpenești, finanțat parțial de A.F.I.R. și, în cele din urmă, avem un proiect de modernizare a străzilor din zona centrală a satului Apahida, cu trotuare, locuri de parcare și regândirea sistemului de circulați.
În plus, modernizăm strada Crișeni din Dezmir, inclusiv cu trotuare, construim trotuare de la cartierul Omnia până la strada Amurgului din Apahida și modernizăm trotuarele de pe strada Libertății din Apahida și strada Clujului din Sânnicoară.
În cele din urmă, avem un proiect cu DRDP Cluj pentru extinderea tronsonului de drum de la intrarea în parcul Nervia până la giratoriul de la Rondocarton la 3 benzi de circulație (două spre Cluj-Napoca).
Presa Locală: Aveți în lucru un teren de fotbal sintetic cu nocturnă și un loc de joacă pentru copii în Sânnicoară. De ce era nevoie de această investiție și când estimați că va fi finalizată?
Grigore Fati: Există o nevoie continuă de spații verzi, locuri de joacă pentru copii sau facilități sportive. Comuna Apahida înregistrează o creștere continuă a populației, iar noi trebuie să livrăm proiecte care să le răspundă nevoilor. În Sânnicoară am identificat un teren pe care am decis să facem aceste două investiții: terenul de fotbal cu nocturnă și locul de joacă pentru copii. Sunt convins că locuitorii din zonă se vor bucura de ele, începând chiar de la sfârșitul lunii mai a acestui an.
Presa Locală: Va fi încheiată modernizarea parcului din Apahida pe 1 iunie, conform graficului? În ce fel se va schimba față de forma sa din trecut?
Grigore Fati: Lucrările avansează într-un ritm bun, planul nostru este să organizăm Ziua Copilului în noul parc. Acesta va avea locuri de joacă pentru copiii de diferite vârste, spații verzi amenajate cu sisteme de irigație, sistem de supraveghere video și iluminat public modern. Anterior începerii modernizării, am executat și lucrări de toaletare a copacilor pentru a asigura securitatea celor care își petrec timpul acolo. Parcul va fi un spațiu adaptat nevoile cetățenilor noștri, cu configurări și dotări pe care dorim să le replicăm și în alte locații.