În Cluj-Napoca, orașul european „de 5 stele”, colectarea selectivă a gunoiului nu există decât în scris, în contractul cu Supercom, de la a cărui semnare se împlinește 1 an. Alte orașe, precum Timișoara sau Oradea, au luat-o înaintea Clujului în privința colectării selective.
În urma analizelor periodice efectuate asupra activității companiei Supercom, responsabilă de gestionarea deșeurilor în oraș, USR a identificat deficiențe majore în îndeplinirea obligațiilor contractuale și legale.
De la preluarea serviciului de salubrizare, Supercom a promis o abordare inovatoare, inclusiv implementarea unui sistem de colectare selectivă eficient, pubele inteligente și tarifare bazată pe principiul „plătești cât arunci”.
Cu toate acestea, realitatea din teren reflectă o imagine complet diferită.
Ridicarea deșeurilor. Ridicarea deșeurilor e singurul angajament onorat de operator, dar și aici persistă probleme precum respectarea programului de ridicare sau frecvența colectării în raport cu volumul de deșeuri generat.
Colectarea selectivă a deșeurilor. Unul dintre cele mai importante obiective legate de gestionarea deșeurilor, anume colectarea separată, e și acum tot în stadiul de promisiune. Zi de zi, apar dovezi că mașinile de salubritate ridică fracțiile la comun.
Cântărirea deșeurilor. Ca urmare a erorilor frecvente, întâmpinate la cântărirea pe sistemul implementat inițial pe mașinile din dotare pt lotul 1, Supercom a făcut modificări atât la sistemul de cântărire de pe mașini, cât și optimizari la soft. Cu privire la emiterea bonurilor la cântărire, reprezentanții Supercom ne-au declarat ca aceasta se face doar la cerere: persoana/firma să solicite primirea bonului la fiecare cântărire, fapt care beneficiarilor nu le este cunoscut.
„Mai sunt multe de remediat. Pe lângă problemele semnalate deja, mai sunt întârzierile în emiterea facturilor, reclamate de firme și asociațiile de locatari, iar pe cealaltă parte sunt restanțe mari la plata facturilor de care se plânge Supercom. Cu toate schimbările făcute, atât la sistemul de cântărire sau în rândul echipei de management din Cluj, Supercom face progrese cu viteza melcului.
Noul operator nu are comportamentul unui jucător privat și are multe de recuperat și îndreptat pentru a câștiga respectul și încrederea clujenilor care, din cauza nemulțumirilor, au ajuns să considere că serviciile celor dinaintea Supercom erau mai bune”, a declarat Consilierul județean USR Elena Muscă.
USR Cluj-Napoca a votat constant împotriva majorării prețului la gunoi până când Supercom își va respecta obligațiile contractuale. Este responsabilitatea Primăriei Cluj-Napoca să se asigure că tot ceea ce s-a promis în contract se realizează și în teren.
Clujenii merită un oraș curat în care colectarea selectivă nu este doar un slogan, susține partidul într-un comunicat.
USR va continua să monitorizeze situația și să informeze publicul despre progresul și măsurile luate în această direcție. Cluj-Napoca trebuie să fie un exemplu de bună practică și în privința managementului responsabil al deșeurilor.
„În ciuda angajamentelor repetate ale administrației, managementul deșeurilor rămâne o bătaie de joc la adresa tuturor clujenilor responsabili. Vorbim despre orașe verzi și orașe neutre climatic, dar, de fapt, suntem orașul în care fracțiile se ridică la comun, în care gunoiul nu se cântărește și în care ratăm cu brio țintele de reciclare. Este rușinos! Doar costurile sunt de 5 stele în orașul comoară, serviciile sunt din ce în ce mai precare!”, a declarat Alexandra Oană, lidera grupului USR din Consiliul Local Cluj Napoca.