Horațiu Randasu, unul dintre oficialii festivalului maramureșean Durusa Summer Hills explică farmecul evenimentului la doar șapte zile distanță de cel mai cool festival din nord-vestul Transilvaniei de la sfârșitul verii.
Durusa Summer Hills se transformă, updatează în fiecare an, organizatorii dorind să surprindă toate necesitățile comunității. În acest an, mai mult ca niciodată, un concept de bun simț, bună dispoziție și responsabilitate socială, fenomenul Durusa Summer Hills s-a implicat direct în viața comunității recondiționând imobile mai vechi: „În 2015 ne-am concentrat pe calitatea vieții de pe deal și am început să recondiționăm clădiri din zonă. Ne propunem și să inducem viața săteanului din Durușa în spiritul festivalului” ne spune Horațiu.
Festivalul a evoluat de la câțiva prieteni sosiți la un picnic, la un eveniment care își propune să păstreze o atmosferă familială și plină de viață: „la început eram doar o mână de oameni, era practic un picnic între prieteni. În următorul an ne-am permis să fim mult mai mulți oameni pe acest deal frumos din țara Maramuresului dar acum trebuie să ne extindem, să facem câteva construcții, însă ne propunem să păstrăm festivalul în jurul cifrei de 1.000 de participanți…O să surprindem participanții și cu partea vizuală” ne garantează oficialul Durusa Summer Hills.
În materie de activități organizatorii ne surprind în 2015 prin ingeniozitatea și diversitatea acestora: „Cu siguranță veți avea parte de multe activități extrem de interesante: Yoga Stretch, pictură colaborativă, case naturale, teatre, tâmplărie, linogravură, oină, cinema și multe altele”.
Atelierele de olărit și fabricarea plăcintelor maramureșene sunt alte activități tradiționale, acestea completând efortul tinerilor organizatori, care plănuiesc să construiască o școală de educație non formală în sat: „Oamenii din sat ne ajută la organizare cu ce pot, inclusiv cu un tractor să cărăm materiale când e cazul. Este o comunitate mică dar foarte inimoasă, practic din 60 de case doar 20 sunt locuite însă pentru săteni, festivalul mai reprezintă un motiv de bucurie: se întorc copii și nepoții acasă!
Pentru 2015-2016 avem în plan si un proiect nou – o școală de educație non formală, construită pe locul fostei școli din sat pe care am demolat-o printr-un proiect în care s-a implicat și UTCN iar acum încercăm sa reconstruim casele autentice vechi, din lut, din cârpici”.