V-aţi dorit vreodată să aveţi vedere cu raze X? În viitorul apropiat veţi putea avea datorită unui nou aparat portabil realizat de MIT. Inginerii de la MIT au inventat un prototip al unui dispozitiv portabil care poate fi îndreptat spre pereţi pentru a obţine informaţii despre orice se mişcă dincolo de aceştia. Sistemul, numit Wi-Vi, arată dacă oamenii de dincolo de pereţi se mişcă înspre sau se îndepărtează. De asemenea, este capabil să captureze mişcări atât de mici precum un pas înspre lateral.
Un dispozitiv precum Wi-Vi ar putea ajuta poliţiştii şi pe cei însărcinaţi cu salvări să găsească persoane ascunse sau blocate în clădiri. Iar pentru că Wi-Vi detectează mişcarea , poate fi, în plus, reglat pentru a se potrivi într-un sistem care aprinde luminile şi reglează alte aparate din casă doar printr-o mişcare de mână. Ar putea ajuta şi la îmbunătăţirea sistemelor de joc bazate pe mişcare- precum realizarea unei noi generaţii de Kinect- care să nu necesite ca jucătorii să fie în raza de acţiune a unui detector.
Cercetătorii au lucrat de mult timp pentru a realiza o maşinărie ce vede în raze X. Celelalte dispozitive experimentale erau, în general, mai mari şi mai scumpe decât Wi-Vi, a declarat creatorul sistemului într-un studiu pe care îl vor prezenta în august la o conferinţă ce va fi deţinută de Association for Computing Machinery. “Am vrut să creăm un dispozitiv care să nu consume multă energie, să fie portabil şi să fie suficient de simplu ca să poată fi folosit de către oricine.”, a declarat Dina Katabi, ingineră care a lucrat cu studentul absolvent, Fadel Adib, pentru a crea Wi-Vi.
Wi-Vi funcţionează emiţând semnale Wi-Fi spre un perete. Un procent din aceste semnale penetrează peretele, sunt reflectate de persoanele aflate în cealaltă parte şi apoi se întorc prin perete spre aparatul Wi-Vi. Wi-Vi emite 2 tipuri de semnale, care sunt inversul unuia celuilalt. Dacă amândouă lovesc un obiect nemişcat, precum o mobilă sau peretele însuşi, ele se anulează reciproc. În schimb, dacă lovesc un obiect aflat în mişcare, efectul de anulare nu are loc, iar lucrurile dinamice apar în aparat.
Odată ce Wi-Vi descoperă o persoană ce se mişcă, este capabil să o urmărească ignorând toate celelalte lucruri din jur. Este capabil chiar şi să urmărească mai multe lucruri deodată. În studiul lor, Katabi şi Adib au colectat informaţii despre starea a 3 persoane diferite.
Alte dispozitiv care permiteau vederea cu raze X includ sistemul despre care s-a scris în 2011, care avea 2.5 metri şi care a fost realizat urmărind scopuri militare. În 2012, o echipă de la Colegiul Universitar din Londra a venit cu un sistem mai simplu ce folosea semnale Wi-fi, precum face şi Wi-Vi. Însă sistemul londonez avea nevoie de un dispozitiv plantat în camera în care doreai să urmăreşti persoanele, ceea ce presupunea un plus de planificare.