Celulita reprezintă aspectul ȋncreţit al pielii, ȋntâlnit cel mai adesea pe coapse şi fese, şi cauzat de straturile profunde de grăsime. Deşi se consideră că ea apare atunci când creşti ȋn greutate sau când renunţi la exerciţiile fizice, adevărul trist este că toate femeile vor avea parte ȋn cele din urmă de celulită.
Celulita este o problemă pur cosmetică, nu o boală. Ea are o textură “de portocală” ce poate fi observată doar când pielea este sub presiune. Cu toate acestea, la unele persoane celulita este foarte evidentă, formând suprafeţe mari ȋn care se văd adâncituri, cocoloaşe şi cute. Apare des pe fese, coapse, dar şi pe abdomen, sâni şi pe mâini.
Celulita este cauzată de depozitele de grăsime care stau lângă fibre de colagen tari care sunt ancorate sub muşchi şi se ȋntâlneşte mai des la femei decât la bărbaţi. Există un mit conform căreia femeile slabe nu au celulită, dar ţinând cont că celulita constă ȋn structuri aflate sub piele poate apărea şi la ele.
Genele reprezintă un destin sigur, atunci când vine vorba de celulită. Dacă mama ta are este probabil să ȋţi apară şi ţie. Se ştie, de asemenea, că femeile albe sunt mai ȋnclinate să aibă celulită decât asiaticile. Alţi factori de risc includ: sarcina, ȋmbătrânirea.
Există factori care se pot controla şi care, chiar dacă nu previn ȋn totalitate apariţia celulitei, ȋi pot modifica aspectul. Dintre factorii care ȋnrăutăţesc situaţia se numără: dietele de tip yo-yo, dietele cu conţinut mare de carbohidraţi, creşterea cantităţii de grăsime, sedentarismul, reţinerea fluidelor sau deshidratarea.
Nu ȋncercaţi să vă bronzaţi ca să ascundeţi celulita. Pentru că, chiar dacă la ȋnceput funcţionează, când bronzul va cădea ea va arăta chiar mai rău. Acest lucru se datorează expunerii frecvente la raze ultraviolete, care face pielea mai diluată şi mai puţin rezistentă.
Unul dintre tratamente constă ȋn pierderea kilogramelor, căci celulita reprezintă depozite de grăsime. Cu toate acestea, ȋntr-un mic studiu realizat ȋn 2006, aspectul celulitei s-a ȋmbunătăţit pentru 17 femei, care au reuşit să slăbească sub supraveghere medicală strictă, şi s-a ȋnrăutăţit pentru 9 dintre ele.
Unele studii au arătat că, aplicând o crema anticelulitica ce conţine 0,3% retinol, timp de 6 luni ȋn fiecare zi, face ca celulita să se vadă mai puţin. Teoria susţine că retinolul stimulează ţesuturile pielii, pentru a crea o pielea mai groasă care acoperă mai bine adânciturile. Alte studii, ȋnsă nu au văzut nicio ȋmbunătăţire după folosirea retinolului.
Cremele bazate pe ierburi conţin o varietate de ingrediente precum ginger, trifoi dulce şi chiar ulei de ciuboţica-cucului. Ele pretind că reduc celulita prin modificarea circulaţiei, deşi nu există dovezi ştiinţifice care să suţină acest lucru. De fapt, un studiu a descoperit că 32 dintre cremele anti-celulitice conţin mai mult de 360 de ingrediente chimice, iar un sfert din aceste ingrediente provoacă reacţii alergice unor persoane.
Instrumentele pentru lipomasaj masează pielea cu o combinaţie ȋntre tipul clasic şi sucţie. Ȋn general, tratamentul se realizează timp de 35 de minute pe sesiune, de două ori pe săptămână, timp de 14 săptămâni. Cu toate acestea, celulita poate reapărea după ce procesul a ȋncetat.
Cel mai recomandat “tratament” este un stil de viaţă sănătos. Având un regim alimentar corespunzător şi făcând exerciţii, chiar dacă nu te vor scăpa de celulită, ȋţi vor ȋmbunătăţi pielea şi ȋţi vor tonifia muşchii. O combinaţie ȋntre sport de rezistenţă şi exerciţii aerobice, precum joggingul sau mersul pe jos, pot construi muşhi şi arde grăsimi. Hidratându-vă şi evitând carbohidraţii ajută, ȋn aceeaşi măsură.