Orice despărțire poate fi dureroasă și debusolantă. Îți este greu să-ți controlezi gândurile și emoțiile și să analizezi rațional situația. Atunci când suferi, în mintea ta se perindă gânduri precum: „nu se poate întâmpla așa ceva”, „este un om cu care m-am înțeles atât de bine cândva, sigur putem trece și peste asta”, „îl/o iubesc și iubirea învinge tot” etc. Și, cu aceste idei în minte, cauți soluții și te gândești la acțiuni pentru corectarea situației – să încerci să te împaci cu fostul iubit sau fosta iubită, să identifici metode pentru a salva relația, să mai câștigi puțin timp cu el/ea făcând compromisuri: orice este necesar.
Și totuși, cea mai bună soluție pentru accelerarea vindecării în urma unei despărțiri este aceasta: Întrerupe orice contact cu acea persoană.
Dacă te afli într-un proces de recuperare în urma unei relații încheiate, cel mai probabil îți va fi greu să accepți această idee. Poate că în mintea ta ai deja câteva motive pentru care este ok să păstrezi contactul direct cu acea persoană: poate că mai are lucruri pe la tine și va veni după ele, sau poate crezi că este bine să continuați să locuiți împreună încă o perioadă, poate ți-ai format o relație apropiată cu membrii familiei fostei sau fostului și vrei să menții legătura cu ei, poate, poate, poate… Și ce rău poate fi dacă continui să-i urmărești activitatea de pe rețelele de socializare? Te auto-convingi că, deși v-ați despărțit, puteți rămâne prieteni.
În realitate, singurul motiv justificat de a păstra legătura este dacă aveți copii împreună și trebuie să vorbiți despre responsabilitățile de părinți – însă, chiar și în aceste cazuri, este bine să stabiliți niște limite clare care să se rezume la chestiuni ce țin de creșterea și bunăstarea copiilor. În caz contrar, continuarea, sau încercarea continuării comunicării, doar te va împiedica să începi un proces eficient de vindecare în urma încheierii relației.
Iată patru motive să rupi legătura cu un fost partener de cuplu:
1. Nu te poți vindeca.
Încheierea unei relații este dificilă, dar durerea și suferința nu sunt permanente. Vei simți tristețe, furie, și este posibil să fii șocat că viața ta a luat această întorsătură. Aceste sentimente sunt normale și fac parte din procesul de vindecare. Cu timpul, dacă îi permiți, își va face apariția în viața ta acceptarea. Însă, dacă te încăpățânezi să păstrezi sau să încerci să păstrezi contactul cu fostul partener, lucrezi împotriva procesului de vindecare și în favoarea unei strategii de negare prin care te auto-sabotezi. Acest lucru ar putea contribui la o ușurare de moment a suferinței, dar nu vindecă nimic, te face doar să amâni acceptarea completă sentimentelor grele care te încearcă și a situației noi în care te afli. Însă, confruntarea acestor sentimente și acceptarea faptului că persoana iubită nu mai este acolo sunt începutul drumului spre vindecare. Dacă îți vei asuma conștient aceste lucruri și vei persevera în munca ta pentru acceptare, cu timpul, lumea ta va deveni mai luminoasă.
2. Nu lași o ușă deschisă pentru experiențe și sentimente noi.
Chiar dacă nu realizezi acest lucru în mod conștient, atunci când păstrezi contactul cu un fost partener de cuplu, continui să-ți dedici energia acelei relații încheiate, care nu mai poate fi ceea de ce ai nevoie sau ceea ce îți dorești. De fiecare dată când vorbești cu fostul iubit sau cu fosta iubită, încerci să îl/o contactezi, sau te gândești când veți vorbi din nou, epuizezi energia de care ai avea nevoie pentru noi experiențe de viață.
3. Trăiești într-o lume imaginară.
Dacă relația voastră s-a încheiat, totul e terminat: ceea ce ai avut cu fostul partener de cuplu nu mai există, nu va mai fi ce a fost. Dacă încerci să menții contactul cu acea persoană, înseamnă că încă speri că într-un univers paralel mai există o șansă să fiți împreună și să fiți fericiți. În consecință, viața ta este alimentată de acele momente de apropiere când sunteți în contact. Dar de fiecare dată când vorbiți, îți reamintești că acel om nu mai este lângă tine și te lovești din nou de aceeași dezamăgire răvășitoare. Acest lucru va sta în calea vieții reale și a șanselor reale la fericire.
4. Îți retrăiești greșelile.
O altă parte dificilă a încheierii unei relații este tendința de auto-învinovățire. Din anumite puncte de vedere, încheierea unei relații ar trebui să fie o oportunitate de dezvoltare personală. Totuși, cel mai adesea comitem greșeala de a rămâne, sau de a încerca să rămânem în contact cu vechiul partener, în speranța unei șanse la un nou început împreună. Ca un personaj din filmul Ziua Cârtiței, te vei trezi în fiecare dimineață cu aceleași frici și supărări de ieri și de alaltăieri legate de propria persoană. Acest lucru se întâmplă pentru că păstrarea legăturii cu fostul partener te ține blocat în agonie: nu mai poți fi cu acea persoană, dar nici nu poți trece mai departe. Atunci când reușești să te detașezi – total – redobândești libertatea de a trăi, fără povara regretelor și a suferințelor zilei de ieri.