Preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, a atacat dur coaliţia PSD-ALDE la dezbaterea din PE privind legile Justiţiei.
„Progresele făcute de România din anul 2007 încoace în procesul de consolidare a statului de drept, a independenței justiției, dar și a luptei împotriva corupției sunt incontestabile. Din păcate însă, guvernarea PSD-ALDE ne demonstrează că acest progres nu este ireversibil.
Procesul de legiferare al actualei majorități parlamentare prin care s-a încercat subordonarea justiției față de factorul politic, dar și o lipsă de transparență în dezbaterea unor astfel de modificări, a scos în stradă sute de mii de oameni. În același timp, a generat o reacție dură a întregului corp al magistraților care se opun acestor modificări, dar și îngrijorări serioase și legitime ale Comisiei Europene.
Nimeni nu contestă dreptul Parlamentului de a legifera, dar actuala guvernare PSD-ALDE trebuie să înțeleagă un lucru și anume că nu poate să se joace cu parcursul european al României.
Independența sistemului judiciar românesc, capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția, cu predictibilitatea legislativă, precum și existența unor mecanisme funcționale care să garanteze drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului trebuie să devină realități indestructibile și să se constituie în pietrele de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.
Tocmai de aceea, consider că în acest moment se impune demararea unui amplu proces de consultare publică cu asociațiile magistraților, cu societatea civilă, fiind necesară în același timp identificarea unor modele funcționale la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, dar și consultarea Comisiei de la Veneția asupra unor aspecte de bază ale reformelor justiției”.
Doamna Monika PANAYOTOVA, din partea Consiliului, a subliniat în discursul său faptul că: “Valorile comune, democrația, statul de drept stau la baza UE, fiecare stat membru trebuie să le protejeze și să le promoveze. Statul de drept s-a aflat mereu în centrul atenției, iar dialogul este necesar. Consiliul abordează situația din România privind MCV. Consiliul salută faptul că România a întreprins măsuri pozitive și încurajează țara să continue aceste reforme. Consiliul a repetat importanța unui accent în România care să fie pus pe un răspuns tuturor îngrijorărilor exprimate de Comisie.“
Doamna Věra JOUROVÁ, Comisarul european pentru Justiție, a transmis în intervenția sa faptul că: “Discuțiile în România despre legile justiție au adus îngrijorări exprimate de diferiți actori, atât la nivelul României, cât și în afara granițelor. Românii au ieșit în stradă pentru a-și exprima opoziția față de legile justiției și îngrijorarea penttru măsurile care ar putea slăbi independența justiției. Grupul statelor împotriva corupției a decis pentru prima dată sa lanseze o anchetă proprie și va întocmi un raport care va fi publicat în martie. MCV a fost pornit în 2007 pentru a ajuta România și a oferi asistență în ceea ce privește combaterea corupției. După 10 ani de eforturi continue, România are unul dintre cele mai bune sisteme. Totuși au fost emise niște recomandări care nu au fost respectate. O recomandare a cerut guvernanților de la Bucuresti să asigure un proces legislativ pentru codurile penale.
În decembrie 2017, în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Comisia și-a exprimat îngrijorările cu privire la conținutul legilor de modicare a justiței, iar Consiliul Superior al Magistraturii a continuat să își exprime îngrijorările și a dat o opinie negativă, spunând că există un efect negativ asupra eficienței sistemului judiciar.
Întrebarea pe care noi o adresăm autorităților române: procesul acesta ține cont de interesul legitim al independenței justiției? Vedem în continuare că se critică sistemul judiciar, dar și criteriile de integritate. Evenimentele de atunci nu au dus la o schimbare. Pe 21 decembrie Parlamentul României a adoptat legile, iar acestea au fost imediat respinse de Curtea Constituțională. Acestea sunt chestiuni care trebuie analizate cu grijă. Trebuie respectate standardele europene. Consiliul Europei spune că nu pot fi făcute reforme atât de profunde, iar recomandările au fost să consulte Comisia de la Veneția înainte să promulge aceste legi.
Comisia consideră că aceste legi pot fi îmbunătățite pentru a fi în serviciul tuturor cetățenilor români. Primele două proiecte de lege s-au întors deja în Parlamentul României. Eu aș vrea să repet aici apelul pe care l-a lansat și președintele Juncker, să continue Parlamentul României să deschidă dezbaterea și să construiască un consens pentru a îmbunătăți lupta împotriva corupției. Președintele României are un rol cheie de jucat în acest proces și știu că dumnealui ia această problemă foarte serios. Vom analiza profund amendamentele finale aduse Codurilor Penale și de Procedură Penală și de fiecare dată când se tratează aceste subiecte, Comisia nu va fi părtinitoare și va face o analiză la rece. Românii au trecut printr-un maraton și sosirea se vede la orizont. Ar fi o mare dezamăgire să facem un pas înapoi. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire, depinde de România, iar Comisia va fi aici pentru a o susține, a o ghida. Mulțumesc” a declarat Daniel Buda.