Floarea soarelui este o cultura populara si o modalitate excelenta pentru cultivatorii de legume de a experimenta adaugarea de flori la mixul de produse. Cu peste 50 de soiuri din care sa alegeti, inceperea cu floarea-soarelui poate fi putin descurajanta. Acest articol explica avantajele si dezavantajele de baza ale diferitelor tipuri si ofera cateva recomandari pentru alegerea soiurilor de floarea soarelui care se potrivesc cel mai bine nevoilor si preferintelor dumneavoastra.
Exista doua tipuri de baza de seminte de floarea soarelui:
Tipuri cu o singura tulpina;
Tipuri de ramificare.
Soiurile cu o singura tulpina sunt hibrizi fara polen, ceea ce inseamna ca nu arunca polen pe mobilier, fete de masa si imbracaminte, asa cum fac floarea soarelui non-hibrida. In timp ce soiurile fara polen inca produc nectar si, astfel, sustin organismele care se hranesc cu nectar, cum ar fi fluturii, toate albinele au nevoie atat de nectar, cat si de polen pentru a supravietui. Soiurile de floarea soarelui fara polen plantate in apropierea floarea soarelui „obisnuita” (bisexuala) sunt susceptibile sa fie vizitate si polenizate intr-o oarecare masura de catre polenizatorii care au vizitat florile obisnuite. Si, daca sunt lasate sa se maturizeze pe tulpina, in loc sa fie taiate, vor putea, de asemenea, sa produca unele seminte.
Continuand pe partea pozitiva, multe soiuri de floarea-soarelui cu o singura tulpina infloresc foarte repede, avand nevoie de doar 60 de zile de la data insamantarii pentru a ajunge la capacitatea de recoltare. In plus, exista o selectie buna de soiuri cu o singura tulpina „neutre pentru zi”, care pot fi cultivate intr-o casa de colt la inceputul primaverii sau la sfarsitul toamnei.
Plantele cu o singura tulpina sunt mai mutabile decat tipurile ramificate in ceea ce priveste dimensiunea florii pe care alegeti sa o produceti. Plantele pot fi fie aglomerate la o distanta de 6″ x 6″ pentru a produce flori mai mici, de dimensiunea unui buchet sau pot fi distantate la o distanta putin mai mare pentru a produce flori de marimea unei farfurii. Exista pe internet numeroase articole si tutoriale despre planificare, spatiere si sfaturi de secventiere pentru floarea-soarelui pentru a afla mai multe despre modul in care spatierea influenteaza dimensiunea florilor.
Soiurile cu o singura tulpina au, in plus, tulpini puternice si groase si flori de substanta care fac o declaratie si completeaza un buchet, care le indrageste florarilor. Si viata lor in vaza este uimitoare, in special cele fara polen – pana la 2 saptamani in apa plata.
Pe de alta parte, floarea soarelui cu o singura tulpina produce o singura floare dintr-o samanta. Cateva soiuri pot trimite flori secundare mici la mijlocul verii, dar aceasta nu este norma. Asta inseamna ca trebuie sa plantati succesiv floarea-soarelui cu o singura tulpina la fiecare 10-14 zile, in tot sezonul, daca doriti sa aveti o alimentare continua. Daca va vindeti florile, ar trebui sa percepeti mai mult pentru taieturile cu o singura tulpina pentru a obtine o rentabilitate buna a investitiei voastre.
Soiurile de floarea-soarelui ramificate produc numeroase infloriri pe o perioada lunga de timp, astfel incat nu trebuie sa fie plantate in succesiune la fel de frecvent. Exista numeroase culori neobisnuite printre soiurile de ramificare, inclusiv visiniu, ciocolata, bronz si bicolore. Majoritatea dublelor cu flori care au mai mult de un strat de petale sunt tipuri ramificate.
Pe de alta parte, tulpinile celor mai multe tipuri de floarea-soarelui ramificate nu sunt nici la fel de lungi si nici la fel de puternice ca cele ale soiurilor cu o singura tulpina. Majoritatea au nevoie de 65 de zile sau mai mult pentru a inflori si, de asemenea, necesita mult mai mult spatiu. Ar trebui sa fie plantate la o distanta de 45 cm. Iar ciclul lor de productie mai lung ofera insectelor si bolilor mai multe sanse de a ataca plantele. Cu toate acestea, prin cresterea tipurilor de ramificare, sustineti in acelasi timp organismele benefice care se bazeaza pe ele. Multe soiuri ramificate produc cantitati mari de polen .
In timp ce planta este mica, udati in jurul zonei radacinii, la aproximativ 10 pana la 13 cm de planta. Pentru a proteja planta, poate ajuta sa puneti momeala de melc in jurul tulpinii.
Odata ce planta este stabilita, udati adanc, desi rar, pentru a incuraja inradacinarea profunda. Cu exceptia cazului in care vremea este exceptional de umeda sau uscata, udati o data pe saptamana cu cativa litri de apa.
Hraniti plantele doar cu moderatie. Suprafertilizarea poate provoca ruperea tulpinilor in toamna. Puteti adauga ingrasamant diluat in apa, desi trebuie sa evitati sa aduceti ingrasamantul langa baza plantei. Poate fi de ajutor sa construiti un sant intr-un cerc in jurul plantei la aproximativ 45-46 cm.
Speciile si soiurile inalte necesita sprijin. Tarusii de bambus sunt o alegere buna pentru orice planta care are o tulpina puternica, unica si are nevoie de sprijin pentru o perioada scurta de timp.
Alegerea si pregatirea unui loc de plantare
Gasiti un loc insorit! Floarea soarelui creste cel mai bine in locuri cu lumina directa a soarelui (6 pana la 8 ore pe zi). Au nevoie de veri lungi si fierbinti pentru a inflori bine.
Alegeti o locatie cu sol bine drenat. Nu ar trebui sa stranga apa dupa ce ploua. Floarea soarelui nu este pretentioasa, dar solul nu poate fi prea compact. Au radacini lungi care trebuie sa se intinda.
Nici ele nu sunt prea agitate cand vine vorba de pH-ul solului. Floarea soarelui se dezvolta in sol usor acid pana la oarecum alcalin (pH 6,0 pana la 7,5).