Senatorul USR de Cluj spune că românii sunt amăgiți de vechii politicieni, care le promit diferite beneficii în campaniile electorale, iar apoi amână pe termen nedefinit legile care le implementează.
Cristian Bordei: „După căderea sinistrului regim comunist am visat că ne vom construi o țară ca în vest, să ne facem viețile pe stilul de acolo, la care visam pe ascuns cu mulți ani înainte. Oamenii au ieșit în stradă, sătui de un sistem falimentar în care doar o elită o ducea bine, iar majoritatea românilor făceau eforturi pentru a-și asigura nevoile de bază. În timp ce propaganda oficială ne povestea cum excelam la toate capitolele, atunci când ridicai ochii din filele Scânteia și priveai pe geam, nu era așa, realizai că ești mințit cu nerușinare de cei care se autoproclama eroii națiunii.
Trei decenii mai târziu, lucrurile s-au schimbat oarecum în bine, dar nu datorită clasei politice care a acaparat puterea imediat după 1990 ci datorită presiunii puse de cetățenii care au putut vizita și alte țări și au văzut adevăratele modele de succes. Din păcate, românii sunt în continuare mințiți cu nerușinare de principalele partide care guvernează țara de 30 de ani, în cea mai bună tradiție a manipulării de sorginte comunistă. Sunt înșelați și ademeniți cu promisiuni populiste care, după momentul punerii ștampilei pe buletinul de vot, rămân doar vorbe goale.
Cea mai bună ilustrare a acestor înșelătorii este celebra Ordonanță “trenuleț”, de care n-am auzit până să ajung parlamentar, o idee pe care doar o “minte luminată” precum cele ale vechilor cadre ale partidului comunist o putea născoci.
Pe scurt, prin această ordonanță, se amână de la an la an aplicarea mai multor legi care prevăd diverse beneficii pentru cetățeni, pe baza cărora vechile partide au stors cu măiestrie voturi emoționale de la cetățeni, dar care nu se doresc a fi și aplicate sau nu se pot aplica pentru că, de fapt, nu se alocă sau nu există sumele necesare la buget. Iar în multe cazuri se știa încă de la momentul votului că nu vor fi bani pentru a fi aplicate.
De exemplu, ordonanța anului 2021 prevede menținerea salariilor angajaților din sectorul public la nivelul acestora din 2020, chiar dacă Legea-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede o creștere la începutul anului 2021.
Ordonanța mai prevede amânarea venitului minim de incluziune care a fost legiferat în 2016, amânarea pentru instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordarea cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate, acestea rămânând la nivelul lunii ianuarie 2019. S-a amânat și actualizarea cu rata medie anuală a inflaţiei a pensiilor de serviciu civile şi pensiilor de serviciu militare,
Cum, tot la fel, s-a amânat acordarea cupoanelor sociale pentru educaţie şi sprijinul de 500 de euro fiecărui nou-născut. Și, tot așa, exemplele pot continua. Vorbim despre legi adoptate cu mare tam-tam și lacrimi de crocodil înnodate în bărbia tremurândă teatral a politicienilor cinici, aruncate în această zonă gri a amânărilor perpetue imediat după ce și-au produs efectul electoral.
Și uite așa se instalează în societate mai întâi dezamăgirea, apoi lehamitea și disprețul față de politicieni, iar urmarea, Parlamentul ajunge la încredere sub 10%. Dar acesta nu este deloc un lucru rău PSD, PNL și UDMR, nu-i așa? Pentru că cu cât lehamitea este mai mare, cu atât prezența la vot este mai scăzută. Și cu cât prezența este mai scăzută, cu atât electoratul vostru captiv vă asigură conservarea poziților.”
Mi-a placut articolul, multumesc pentru postare!