Senatorul USR PLUS de Cluj susține că trebuie găsită o variantă pașnică pentru încheierea rapidă a ostilităților dintre evrei și arabi.
„Sunt secretarul Comisiei de politică externă a Senatului și din această poziție urmăresc cu atenție ce se întâmplă în momentul de față în Fâșia Gaza, Israel.
Un conflict local pornit de la evacuarea decisă de instanță a unor familii de palestinieni din cartierul predominant arab, Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, a fost în final, amplificat de către gruparea islamistă Hamas, care a lansat asupra Israelului rachete din Fâșia Gaza. Ulterior acesta a fost atacat cu rachete și din Liban. Evident, Israelul a răspuns cu tiruri de rachete și bombardamente și cu masarea de trupe la granița cu Fâșia Gaza. Astfel, conflictul a escaladat tragic, provocând pierderi de vieți omenești, inclusiv copii.
În acest context, marțea aceasta, la solicitarea E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a avut loc la Senat o audiere cu ușile închise in cadrul Comisiei de politică externă.
Mesajul Comisiei de politică externă a fost unul de condamnare fermă a atacurilor cu rachete îndreptate împotriva statului Israel, dar și o solicitare adresată autorităţilor israeliene ca în această operaţiune de răspuns legitimă să limiteze cât se poate de mult victimele civile nevinovate.
România își dorește o serie de negocieri și soluții politice pentru stingerea conflictului israeliano-palestinian și susține consecvent acest proces, chiar dacă este clar că în absenţa unor condiţii favorabile care să permită un proces de pace cu existenţa a două state – palestinian şi israelian – care să coexiste pașnic, întotdeauna vor exista riscuri de securitate.
Cu ocazia acestei audieri a fost reiterat faptul că în Israel există o comunitate originară din România de 400.000 de persoane la prima generație, respectiv 700.000 la a doua generație. De asemenea, o comunitate de câteva sute de persoane de origine română există și în teritoriile palestiniene, urmând să existe o cooperare în cazul în care unele dintre acestea vor solicita sprijin pentru a pleca din acele locuri.
Din fericire, cele două părți au reușit să ajungă la un acord pentru un armistițiu care a intrat în vigoare chiar de astăzi. Însă, din păcate, obiectivul unei soluționări durabile a acestui conflict rămâne unul îndepărtat pe fondul radicalismului existent în ambele tabere, a urii cultivate încă din copilărie în rândul tinerei generații de palestinieni și a unei culturi a inflexibilității în care orice compromis este interpretat ca o slăbiciune.”