Senatorul USR PLUS de Cluj ne explică ce beneficii poate avea țara noastră din The European Green Deal, setul de politici europene care urmăresc trecerea la o economie curată și prietenoasă cu mediul până în 2050:
„Importanța Green Deal/Pactul Ecologic European pentru România este uriașă, fie că vorbim despre modul în care va fi finanțată agricultura cu fonduri europene condiționate de implementarea măsurilor de mediu, fie că vorbim despre transformarea modului de producere a energiei, despre reciclare sau despre construcțiile eficiente energetic.
În acest context, elaborarea și aplicarea unei strategii viabile pentru o tranziție justă a sectorului producției de energie pe bază de cărbune este unul din elementele cheie pentru succesul construcției noii realități “verzi”.
Situația Societății Complexului Energetic Hunedoara S.A.
1️⃣ Sectorul minier. Exploatarea huilei se desfășoară în 4 sucursale de exploatare minieră:
🔴 Lonea și Lupeni, mine aflate în program de închidere autorizat de CE;
🟡 Vulcan și Livezeni, cu licențe de exploatare până în anul 2024;
🟢 Sucursala Prestserv Petroșani furnizează servicii.
2️⃣ Sectorul de producție a energiei cuprinde:
🔴 Sucursala Electrocentrale Paroșeni – din cele 6 blocuri energetice, doar Grupul nr.4 este singurul grup retehnologizat care funcționează în conformitate cu cerințele și standardele de mediu;
🔴 Sucursala Electrocentrale Deva – din cele 6 blocuri energetice, Grupul energetic nr.1 este în proces de dezafectare iar celelalte 5 grupuri energetice nu au autorizație de mediu de funcționare.
Unii dintre principalii factori care au condus la intrarea în insolvență a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. sunt:
👉 Vechimea echipamentelor tehnologice, atât în zona de minerit cât și în zona de producere a energiei electrice;
👉 Lipsa investițiilor pentru conformarea la standardele de mediu ale UE.
🔔Momentan, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene este în curs de elaborare „Strategia pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului”. Strategia are în vedere derularea unui proces complex de tranziție, cu accent pe o abordare unitară, care să asigure în zonă noi oportunități.
Pentru aceasta, există pe foaie trei direcții strategice:
👉 Reconfigurarea sectorului energetic al regiunii prin valorificarea potențialului de dezvoltare pe diverse paliere;
👉 Atragerea de investiții în domenii specifice profilului și nevoilor fiecărui oraș din Valea Jiului, cu potențial pentru dezvoltarea economică durabilă a zonei;
👉Susținerea antreprenoriatului prin dezvoltarea competențelor specifice și sprijinirea afacerilor locale individuale și a unor noi inițiative economice.
📯 Problematica Văii Jiului trebuie privită într-un context mult mai extins: administrativ, economic și social.”