Senatorul USR de Cluj face o incursiune în istoria recentă și ne arată că, întâmplător sau nu, liderii germani și austrieci care au închis centrale nucleare au obținut apoi posturi foarte bine plătite în companiile energetice rusești. Nici România nu este în afara acestui joc geopolitic.
Cristian Bordei: „În anul 2000 guvernul german condus de cancelarul Gerhard Schroeder, liderul partidului social-democrat aflat în coaliție cu verzii, a inițiat așa-numitul „consens nuclear” cu marii furnizori de energie germani. Transpus în lege în 2002, acest acord prevedea închiderea tuturor centralelor nucleare germane până aproximativ în 2022 și interzicerea construirii unora noi.
Imediat după încheierea mandatului în 2005, stârnind un mare scandal, Schroeder a fost numit președintele comitetului acționarilor la compania North Stream AG, adică cea care urma să construiască prima conductă de gaz directă dintre Rusia și Germania. Din 2016 acesta a devenit manager al extensiei North Stream 2 și din 2017 președintele consiliului de administrație al gigantului petrolier rus, ROSNEFT, în timp ce acesta era sub sancțiunile UE pentru ocuparea Crimeei.
Actualul cancelar german, Olaf Scholz, a declarat ieri, 23.01., că posibilele sancțiuni contra Rusiei ar trebui să fie prudente, pentru că vor produce consecințe economice și pentru penalizatori (cele mai importante fiind legate de o posibilă criză a gazului).
Austria este una din țările europene care nu deține centrale nucleare și nu intenționează să construiască. În iunie 2021, fostul ministru de externe austriac, Karin Kneissl, a fost confirmată ca membru în consiliul de administrație al ROSNEFT. Ieri, 23.01., actualul ministru de externe austriac, Alexander Schallenberg, a declarat, referitor la criza din Ucraina, că atât livrările de gaz ale Rusiei cât și conducta North Stream 2 n-ar trebui supuse sancțiunilor UE.
Cum poate fi o țară cu adevărat independentă atât timp cât depinde de importurile unei resurse de la o altă țară care folosește acea resursă ca armă geopolitică? Niciun înalt dregător român n-a ajuns să fie angajat în conducerea marilor companii rusești din domeniul petrolier. Dar ar trebui să ne întrebăm mereu de ce regimul Dragnea, sub pretextul interesului național, a modificat legea offshore, blocând practic exploatarea gazelor din Marea Neagră? Știți cine a fost prima companie care și-a exprimat interesul de a prelua participația EXXON la acest proiect? LUKOIL.”