Primăria Cluj-Napoca intenționează să amenajeze un nou parc de agrement, numit „Pădurea clujenilor”, cu fonduri europene. A fost deja organizată o rundă de licitații pentru proiectarea planului urbanistic zonal pentru acest parc, la care însă nu s-a prezentat nimeni şi va trebui reluată.
Scopul este creșterea suprafeței medii de spațiu verde pe locuitor la 27 m², conform normelor UE. Se are în vedere, de asemenea, candidatura Clujului la titlul de Capitală Verde Europeană. Orașul este însă departe de a fi unul verde, fiind salvat în statistici doar de faptul că unele păduri de la periferie sunt trecute ca spații verzi din intravilan.
Fiind la marginea orașului, parcul va fi conceput ca un parc de aventură, pentru clujenii care doresc să aibă o viață activă. Autoritățile estimează un număr de minim 500 de utilizatori pe zi pentru noua zonă verde. Locația este pe bulevardul Muncii, în zona depoului de tramvaie, lângă fabrica Emerson.
Parcul ar urma să aibă piste de role, de biciclete şi pentru alergare, mese de ping-pong, perete pentru căţărare, aparate de fitness, amenajări pentru sporturile de iarnă, locuri de joacă pentru copii, dar şi un lac de 2-3 hectare.
„Pădurea clujenilor” va avea 20 de hectare, urmând a fi mai mare decât Parcul Central (care are 13 ha) sau Parcul Feroviarilor ce urmează a fi refăcut (5,4 ha). În zonă s-au plantat puieți în ultimii ani, fiind pe lista terenurilor ce trebuie împădurite de către autoritățile locale.
Tot din fonduri europene urmează a fi realizat și viitorul Parc de Est, în spatele Iulius Mall, precum și baza sportivă La Terenuri din Mănăștur. La parcul de la ieșirea spre Florești, unde există acum Muzeul Apei, Primăria pare să fi renunțat pe moment, din cauza dificultăților legale.