Dacă ați luat decizia de a construi o casă de la zero, probabil că v-ați lovit de multe aspecte pe care nu le-ați prevăzut în momentul în care ați planificat. Desigur, dacă apelați la o firmă de construcții lucrurile vor fi mult mai simple, însă dacă vă aflați în poziția în care vreți să vă ocupați personal de acest proces și nu aveți vaste cunoștințe în domeniu, sunt câteva etape pe care să le aveți în vedere.
Iată mai jos, CE NU TREBUIE să faceți atunci când vă apucați să construiți o casă:
- Nu neglijați faza de proiectare! Majoritatea celor care vor să își ridice căminul visurilor, pune accentul doar pe aspectul estetic, însă cea mai importanta parte este cea tehnica cu detaliile de execuție verificate de experți.
- Nu uitați de autorizații și avize! Chiar dacă aveți terenul, aveți echipa de lucru, aveți materialele necesare nu puteți începe lucrarea până în momentul în care nu dețineți toate avizele și autorizațiile de construcție necesare. Fiți pregătiți să pierdeți ceva timp obținând actele necesare de la anumite instituții și autorități.
- Nu depășiți bugetul! Să construiești o casa în zilele noastre este mai mult decât costisitor, de aceea s-ar putea că bugetul dumneavoastră inițial să fie insuficient. În general, dacă nu suntem specialiști, ne gândim că cele mai mari investiții le vom face în partea “vizibila” a casei, însă puși în fata faptului împlinit, vom constata că trebuie să alocăm sume mari unor lucruri care, la prima vedere, nu se văd: instalația sanitară, instalația electrică, instalația termică etc.
- Nu colaborați cu amatori! Chiar dacă ați decis să nu apelați la o firmă de construcții care să vă ofere un pachet complet, asta nu înseamnă că trebuie să lucrați cu persoane neavizate.Deși pare tentant, pentru că prețul va fi mai mic, nu puteți lasă instalația sanitară, de exemplu, pe baza unui instalator care schimbă ocazional o baterie de chiuvetă în blocul unui prieten. Contactați oameni care vă pot elibera o factură pentru serviciile oferite. Vă va ajuta în cazul unor neplăceri ulterioare.
- Nu neglijați instalația electrică! Instalația electrică într-o casă nouă are o mare importanta și ar trebui să fie viabilă între 30 și 50 de ani. Planul electric trebuie foarte bine realizat și dacă vă doriți o casă moderna, v-ați putea gândi și la posibilitatea alimentării din surse alternative în viitor. O instalație electrică necorespunzătoare vă poate pune în pericol viața, de aceea trebuie să utilizați resurse de cea mai bună calitate, și să lucrați cu cei mai buni specialiști. În cazul clădirilor aparținând unor persoane fizice, respective locuințe, legea în vigoare prevede verificarea instalației electrice o data la 10 ani. Dacă imobilul este însă dat spre închiriere , această verificare este recomandată o dată la 5 ani. Puteți afla mai multe detalii aici: https://electrician365.ro/verificare-pram/ despre această testare periodică, inspecție care se numește PRAM.
Sperăm că toate aceste detalii nu au răpit din entuziasmul provocat de construcția unei case de vis și vă urăm succes în acest demers.