Majoritatea proprietarilor de case au învăţat, de-a lungul timpului, că acoperişul este unul din elementele de importanță consistentă ale ansamblului constructiv al imobilului. Deşi există încă şi azi tendinţa de a minimiza importanţa acestui element esenţial, arhitecţii şi constructorii serioşi vor recomanda întotdeauna soluţii tehnice adecvate atât pentru o bună alcătuire a acoperișului cât şi pentru o rezistenţă solidă în timp.
Una dintre cele mai importante măsuri care pot fi luate încă din faza proiectării sau chiar şi în cazul renovării structurale a unui imobil mai vechi este implementarea unui sistem de ventilaţie a acoperişului care va avea un rol foarte important în protejarea generală a construcţiei de-a lungul timpului.
Iată ce ar trebui să ştii în legătură cu ventilaţia acoperişului înainte de a construi sau în timpul renovării unui imobil vechi
Rolul unui sistem de ventilaţie a acoperişului, cum este cel de la Lindab.ro, este de a permite aerului să circule în spaţiul de sub acoperiş, locul unde se afla aşa-numitul “pod” care poate avea fie o destinaţie tehnică, fie una de depozitare a diverselor obiecte.
Deşi pentru mulţi proprietari de case sau de clădiri cu alte destinaţii ar putea părea ciudat faptul de a lăsa aerul să circule în această zonă de sub acoperiş, totuşi, o aerisire şi o ventilaţie adecvată în acesta zona constituie o barieră importantă de protecţie împotriva umezelii care, astfel, nu va mai pătrunde în zonele locuibile ale imobilului. De asemenea, ventilaţia bine proiectată şi instalată nu va permite acoperişului să se supraîncălzească în zilele toride ale verilor. În sezoanele reci, când diferența temperaturii între zi şi noapte este mai accentuată, curenţii de aer care circulă în mod corect pe sub acoperiş usucă zonele de condens, nelăsând umezeala să afecteze structura acoperişului sau, mai grav, să permită instalarea mucegaiului în spaţiile de locuit cu efecte nocive asupra sănătăţii.
Alegerea unui sistem de ventilaţie trebuie să ţină cont şi de zona în care se afla imobilul. Astfel, în cazul unei case aflate la distanţă de alte imobile şi unde curenţi de aer nu sunt blocaţi de obstacole, un sistem de ventilaţie pasiv, natural, este suficient deoarece acesta va permite aerului să circule pe baza legilor fizicii. Este ştiut faptul că aerul cald ține să se ridice către acoperiş şi astfel se creează presiune în zonele cele mai înalte de sub acoperişul imobilului. Acest aer cald va fi evacuat prin forţa presiunii cu ajutorul gurilor de ventilaţie ale sistemului omonim. Alte guri de ventilaţie plasate strategic permit intrarea aerului proaspăt mai rece, care, datorită creării unei depresiuni sub acoperiş după eliminarea aerului cald va fi absorbit în interior şi astfel ciclul se reia.
În cazul unor clădiri aflate în zone în care curenţii de aer nu sunt suficient de puternici sau există obstacole sau alte construcţii în jur, ventilaţia mecanică este o alegere mai bună deoarece, prin forţa ventilatoarelor de evacuare, aerul este expulzat forţat în exterior. Aceste sisteme mecanice de ventilaţie a acoperişurilor pot fi prevăzute şi cu termostate de umiditate care pot declanşa ventilatorul doar atunci când se depăşeşte o anumită valoare a umezelii din zona acoperişului.
Prin urmare, oricine are o casă sau o clădire ar trebui să aloce un timp suficient înţelegerii avantajelor şi importanţei unui sistem de ventilaţie a acoperişului. Proiectarea şi montarea unui astfel de sistem nu va aduce decât beneficii pe termen lung atât din punct de vedere financiar, cât şi în privinţa confortului de locuire şi a sănătăţii.