Impactul major pe care poluarea a ajuns să îl aibă asupra mediului înconjurător nu mai este un secret pentru nimeni. Regulile cu privire la limitarea efectelor negative asupra mediului se aplică, nu doar persoanelor fizice, ci și persoanelor juridice din anumite domenii de activitate. Această autorizație este necesară, atât pentru activitățile economice existente, cât și pentru cele noi și trebuie să fie reînnoită într-un termen de 45 de zile înainte de expirare. De asemenea, aceasta trebuie să fie reînnoită ori de câte ori apar modificări de fond ale datelor.
Suspendarea autorizației înseamnă întreruperea activității!
Odată cu emiterea autorizației de mediu, firmelor le sunt impuse și anumite condiții specifice, a căror nerespectare poate conduce la suspendarea autorizației, respectiv interzicerea desfășurării activității.
Autorizația de mediu se supune reglementărilor legale prevăzute în:
- Ordonanța de urgență 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul nr. 1798 /2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu;
- Ordinul nr. 1171/2018 pentru aprobarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu;
- Ordinul nr. 1150/2020 privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu.
Pentru că deținerea acestei autorizații nu este obligatorie pentru toate firmele, este bine ca, înainte de a înființa o firmă, să te informezi și cu privire la acest aspect. Lista activităților pentru care autorizația de mediu este necesară se regăsește în Anexa 1 la Ordinul Ministrului nr. 1798/2007, Rev. 2, acolo unde este detaliată lista codurilor CAEN, dar și excepțiile. Pentru obținerea autorizației, este necesar să depui o serie de acte la Agenția pentru Protecția Mediului din localitatea în care îți vei desfășura activitățile, apoi în termen de 20 de zile se va face o analiză a dosarului și va fi întocmit un îndrumar. Ulterior, înainte de acordarea autorizației, vei primi la sediul firmei și vizita unei persoane delegate de către autoritatea de mediu, pentru evaluarea situației reale la fața locului.
Dacă desfășori sau îți propui să derulezi activități economice pentru care este necesară obținerea autorizației de mediu, dar nu știi exact cum să procedezi sau timpul nu îți permite să te ocupi de procedurile administrative și să faci demersurile necesare, ai opțiunea de a externaliza această sarcină către o firmă specializată în consultanță de mediu, așa cum este Stratos.ro.
Ce este bine să știi în cazul în care îți propui să desfășori una dintre activitățile economice pentru care autorizația de mediu este necesară este că termenul legal în care aceasta va fi eliberată este de 90 de zile lucrătoare – amănunt important, din perspectiva planului tău de business!
Teoretic, autorizația de mediu se eliberează pe termen nedeterminat, însă va trebui să te ocupi și de obținerea vizei anuale, care trebuie să fie solicitată cu cel puțin 60 de zile înaintea unui an de la eliberare.
Din fericire, există soluții alternative care să te poată scăpa de toate aceste griji în privința responsabilităților de mediu. Majoritatea firmelor preferă să externalizeze aceste obligații către companiile specializate, asigurându-se astfel că nu vor apărea sincope sau nereguli pe parcursul derulării activității.