Ai o fire mai anxioasă – așa ai fost de când te știi, dar acum începi să te întrebi dacă nu cumva ar fi cazul să apelezi la un consilier cu care să vorbești despre ceea prin ce treci. Simți că asta te-ar ajuta, totuși nu vrei să exagerezi în legătură cu gravitatea problemei. Nu vrei să pari o persoană slabă sau incapabilă să-și gestioneze problemele personale și totuși te deranjează situația în care te afli. Cum știi când e potrivit să apelezi la un consilier?
Sunt multe persoane care se află ori s-au aflat în situația ta, iar gândurile descrise mai sus sunt mult mai comune decât crezi. Trebuie să știi că anxietatea este o stare normală pe care fiecare om o simte în anumite situații. Este un sentiment care apare în mod natural și care uneori este în beneficiul nostru. Anxietatea este o metodă prin care corpul și mintea noastră ne atenționează că s-ar putea să fim în pericol. Aceasta ne pregătește să luptăm sau să fugim atunci când ne aflăm într-o situație periculoasă și ne ajută să fim mai atenți atunci când se întâmplă ceva foarte important. Starea de anxietate ne poate ascuți simțurile și accentua conștiența asupra mediului înconjurător.
Dacă ai o fire mai anxioasă nu ești nici ciudat și nici bolnav – ești un om normal. Anxietatea, ca toate celelalte emoții – există pentru că are un scop. Totuși, aceasta devine o problemă atunci când scapă de sub control. Dintr-o dată, acea stare de „luptă sau fugi” apare din ce în ce mai des, chiar și atunci când nu este justificată de circumstanțe – și acesta nu este un lucru bun. Nu ne dorim să eliminăm stresul și anxietatea – ne dorim să le limităm influența asupra calității vieții noastre și să le canalizăm în direcții pozitive.
Așadar, cum poți ști dacă anxietatea ta este la un nivel sănătos? Iată patru întrebări care te pot ajuta să afli răspunsul:
- Îmi doresc să vorbesc cu un consilier?
Dacă VREI să vorbești cu un consilier despre situația în care te afli – du-te și vorbește cu un consilier. Nu lăsa pe nimeni să te facă să te răzgândești, să te convingă că nu e bine să faci asta sau că nu ai nevoie de așa ceva. Dacă este un lucru pe care îți dorești să-l faci și simți că te-ar ajuta – fă-l. Nu aștepta ca acest „îmi doresc” să se transforme în „am neapărată nevoie”. Fă-ți o programare și du-te să explorezi situația aceasta care te deranjează și să afli părerea unui profesionist.
- Anxietatea îmi afectează modul în care funcționez la muncă, la școală sau în relațiile sociale?
Sunt atât de îngrijorat și emoționat încât am anulat o prezentare pe care o aveam de făcut la birou? Nu m-am dus la un examen de la facultate simțindu-mă terifiat de acesta? M-am prefăcut că sunt bolnav pentru a nu merge la o reuniune de familie sau la o întâlnire cu prietenii (pentru că astfel de evenimente mă fac deosebit de anxios)? Toate acestea sunt semne clare că anxietatea ta a atins un nivel nesănătos. Dacă stările de anxietate îți afectează abilitatea de a fi cine ești tu cu adevărat sau cine îți dorești să fii în toate aceste domenii, poate ar fi bine să vorbești cu un profesionist despre aceste lucruri.
- Cei din jurul meu observă că sunt anxios?
Persoanele apropiate (în special prietenii și familia) ne cunosc destul de bine. Atât de bine, încât pot observa cu ușurință atunci când suntem îngrijorați sau trecem prin situații dificile. Persoanele apropiate îți spun că pari îngrijorat/tensionat/anxios/supărat? Prietenii apropiați și membrii familiei și-au exprimat îngrijorarea pentru bunăstarea ta? Uneori, cei din jurul nostru pot vedea mai bine situațiile prin care trecem, privindu-ne mai obiectiv decât ne putem vedea noi înșine.
- Mănânc și dorm bine?
Un consilier bun (sau un doctor) te va întreba de fiecare dată care sunt obiceiurile tale alimentare și cât de bine dormi. De ce? Pentru că acestea sunt două lucruri foarte importante pe care le faci în fiecare zi din viața ta. Atunci când apar schimbări în aceste obiceiuri, poate fi un indicator al existenței unei probleme. Mănânci prea mult? Prea puțin? Dormi prea mult sau prea puțin? Îți este greu să adormi, să rămâi adormit sau să te trezești? Dacă nu dormi o noapte sau dacă sari peste una-două mese, nu înseamnă că ai o problemă. Dar dacă identifici anumite tipare în aceste obiceiuri – nu ai reușit să dormi bine o săptămână întreagă sau nu te poți opri din mâncat de trei zile – poate ar fi potrivit să apelezi la ajutorul unui consilier.