Adrian Oros, senator de Cluj din partea partidului Forța Dreptei, ne expune viziunea sa asupra agriculturii românești și a celor care au gestionat acest domeniu în ultima perioadă, precum și perspectivele politice ale partidului său în contextul seriei de alegeri din anul 2024.
Presa Locală: Cum apreciați activitatea celor care v-au succedat în poziția de miniștri ai agriculturii, în ultimii 2 ani?
Adrian Oros: Pentru început trebuie să precizez că ambii sunt oamenii fraților Stanescu de la PSD Olt și că singurul lor rol este acela de a servi interesele acestora. Ambii erau în 2019 in minister. Si ambii au plecat când am ajuns eu ministru. Chesnoiu care era director general AFIR s-a suspendat, iar Barbu care era director general ANIF și-a dat demisia.
Adrian Chesnoiu a avut un mandat scurt, fiind demis după ce DNA a început cercetarea sa. A încercat să facă câte ceva, noroc că nu a reușit.
În primul rând a încercat să modifice Planul Național Strategic, care era negociat atât cu asociațiile de fermieri, dar și cu Comisia Europeană, și care era făcut în concordanță cu prioritățile și nevoile agriculturii din România. Comisia a respins acele modificări, care erau în dezavantajul fermierilor reali.
Apoi a vrut să modifice Legea cooperativelor, unde a încercat să introducă printre membri, alături de fermieri, “gospodari” și alte entități din alte domenii de activitate. În fapt, vroia să permită accesul la banii europeni destinați fermierilor (pentru investiții în agricultură) unor șmecheri și băieți de partid, care având activități în alte domenii (construcții, Horeca, vânzări etc.), să formeze cooperative agricole cu “gospodari”, adică niște CNP din zona rurală. Din fericire, nici asta nu i-a ieșit.
Barbu a “reușit” să modifice legislația, astfel încât din banii destinați pășunilor se plătesc subvenții agricole și pentru terenurile cu stuf. Asta după ce familia Stănescu a reușit să concesioneze 40.000 de ha în Deltă.
Presa Locală: Ce-i lipsește României pentru a-și valorifica potențialul agricol enorm?
Adrian Oros: Multe lipsesc încă, dar eu aș încerca să sintetizez aceste lipsuri, fără să am pretenția că acoperă tot ce este esențial, pe trei paliere, astfel:
A. Producători români mai determinați, care să reușească să se asocieze, pentru a-și crește puterea de negociere, capacitatea de depozitare și procesare, precum și accesul pe piața. Aici aș sublinia și necesitatea unui mediu asociativ mai puternic, mai puțin dependent de factorul politic.
B. Instituții care să asigure o piața concurențială neviciată și care să combată fraudarea subvențiilor și a pieței negre. În unele domenii din agricultură, piața neagră este atât de mare, încât orice formă de sprijin devine ineficientă.
C. Nu în ultimul rând, este nevoie de consumatori mai responsabili, care să caute și să cumpere produse locale, produse autohtone. Acest lucru se poate realiza doar prin educație, atât la școală dar și în familie. Astfel, aceștia pot contribui atât la susținerea producătorilor locali, cât și la consolidarea pieței locale.
Presa Locală: Putea exista o soluție de compromis, prin care România să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole, fără să fie afectați fermierii români?
Adrian Oros: Da, putea exista această soluție, dar asta ar fi însemnat ca instituțiile abilitate ale statului să își facă treaba.
Până la debutul conflictului, majoritatea exporturile ucrainiene de cereale se făceau în Africa și în zona golfului. Foarte puțin în Europa. Ca atare România trebuia doar să permită, să mijlocească, transportul acestor cereale spre destinațiile tradiționale.
Din păcate și aici “băieții deștepți” au găsit o oportunitate. Mă refer la băieții din ambele părți ale frontierei. Și astfel au ajuns pe piața românească cereale foarte ieftine, nu întotdeauna de cea mai bună calitate. Acest lucru a afectat grav mulți dintre fermierii români.
Presa Locală: Ați demarat construcția unui nou partid, alături de Ludovic Orban: Forța Dreptei. Cum se prezintă situația acestuia la Cluj?
Adrian Oros: Forța Dreptei a apărut ca o necesitate, ca o alternativă decentă, responsabilă, pentru votanții de dreapta tradiționali, în condițiile în care conducerea PNL a fost preluată ostil de o gașcă de “băieți” și a ajuns cea mai mare filială a PSD.
Mă bucur să constat că la Cluj, alături de foști liberali sau înscris în Forța Dreptei și mulți oameni responsabili care nu au făcut până acum politică.
Presa Locală: Cum vedeți o posibilă alianță cu USR și PMP? Există discuții la Cluj cu reprezentanții filialelor acestor partide?
Adrian Oros: O alianță politică de dreapta este foarte necesară. Anul viitor vor fi patru rânduri de alegeri, esențiale pentru viitorul imediat al României. Oamenii responsabili, oamenii care merg zilnic la muncă, cei care își duc zilnic copii la școală, cei care plătesc taxe și impozite, cei corecți și responsabili, trebuie să aibă o ofertă politică, o alternativă la actuala coaliție socialistă de guvernare. Altfel există pericolul unei prezențe mici la vot.
Și la Cluj o asemenea alianță este posibilă și mai ales necesară, în condițiile în care administrația clujeană și-a atins limitele. Iar Clujul nu poate rămâne pe loc, trebuie să meargă mai departe.
Presa Locală: Sunteți profesor universitar în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Care este opinia dvs. legată de propunerea de fuziune a tuturor universităților clujene?
Adrian Oros: Nu cred că acum mediul universitar clujean este pregătit pentru a începe o discuție serioasă, aplicată pentru un asemenea demers.