Cristian Bordei, senator USR de Cluj, susține că va fi nevoie de un nou „plan Marshall” pentru refacerea economiei ucrainene după război, iar companiile românești ar putea contribui la acest proces.
Iată mesajul publicat de parlamentar:
„600 miliarde dolari! Suma estimată a fi necesară pentru reconstrucția Ucrainei, pe baza distrugerilor provocate de război până la acest moment.
Pentru comparație, planul Marshall lansat de SUA pentru reconstrucția a 17 state europene la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a avut o valoare de cca 155 miliarde dolari (valoare actualizată ). PIB-ul Ucrainei în 2021 a fost de cca. 156 miliarde dolari iar Banca Mondială estimează că acesta va avea o cădere de 45% în 2022 ca urmare a războiului.
PIB-ul României în 2021 a fost de cca. 255 miliarde de dolari, asta ca să ne facem și o idee despre ce înseamnă din punct vedere economic apartenența la UE și NATO.
Marea întrebare pe care toată lumea și-o pune este de unde se vor lua acești bani? Și cum va afecta nevoia de a obține aceste fonduri alocarea de fonduri pentru programele de asistență și dezvoltare deja existente în diverse părți ale lumii, finanțate de statele cele mai dezvoltate?
Reconstrucția este absolut necesară. Armata rusă a bombardat până la distrugerea totală orașe, fabrici, infrastructură. Ce se va întâmpla cu acele teritorii fără reconstrucție? Unde vor locui, unde vor lucra, cum vor trăi oamenii acolo?
Una dintre soluțiile avansate ar fi folosirea activelor rusești înghețate în toată lumea ca urmare a sancțiunilor internaționale. Ar fi vorba despre cca. 300 miliarde de dolari din rezervele Băncii Naționale a Rusiei, despre cca. 30 miliarde euro averi ale oligarhilor ruși în UE, cca.583 miliarde euro active ale băncilor și companiilor din Rusia plus cca. 175 miliarde euro averi ale oligarhilor ruși în Marea Britanie. Plus active în alte părți ale lumii încă necontabilizate.
Însă confiscarea definitivă a acestor active ridică mari probleme atât de drept internațional cît și de drept național, în statele în care acestea au fost înghețate. Probabil va fi una dintre chestiunile obligatoriu a fi puse pe masă la eventuale negocieri de pace, atunci când vor avea loc.
Dacă avem senzația că acest subiect nu ne interesează, ne înșelăm foarte tare.”