Sistemul medical românesc se află de mulți ani într-o stare foarte proastă. Ultimul an, care a adus pandemia de COVID-19, a solicitat spitalele la maximum, iar unele dintre ele au cedat, cu consecințe tragice. Există o nevoie acută de spitale noi și spitale renovate.
Cluj-Napoca s-a aflat mereu în topul medicinei din România. Orașul nu dorește să renunțe nici acum la această poziție. Planurile sunt mari: se dorește construirea mai multor unități medicale de mari dimensiuni în următoarea perioadă. Iată care sunt acestea:
1. Spitalul Regional de Urgență Cluj
Spitalul va avea o suprafață totală de 151.000 m², utilă 70.000 m², iar amprenta la sol va fi de 28.800 m². Spitalul va deservi toată patologia, va avea în total 849 de paturi, din care 744 de paturi pentru spitalizare acuți și 105 paturi pentru situații și structuri critice (inclusiv arși), 60 paturi pentru urgențe, 70 cabinete ambulatoriu, 15 cabinete și 12 paturi spitalizare de zi pentru specialitățile chirurgicale, 19 săli de operație.
Construcția va avea cinci etaje, parter, subsol și un heliport, iar în cadrul său se vor desfășura și activități didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganuu”. Clădirea va dispune de 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, va avea o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Spitalul va fi construit în Florești, pe strada Avram Iancu, cu acces la viitoarea centură metropolitană, pe un teren de 14 hectare care aparținea în trecut unității militare din comună. Se estimează că va costa peste 500 milioane euro și va fi gata în 2026. Majoritatea banilor vor veni de la Uniunea Europeană.
2. Spitalul Pediatric Monobloc Cluj
Noul Spital Pediatric Monobloc va reuni toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ patru kilometri între ele. Centrul integrat de servicii medicale, dar și de cercetare în domeniul pediatriei, va fi prima instituție de acest fel din Transilvania.
Clădirea va avea 510 paturi pentru spitalizare continuă, 50 de paturi pentru spitalizare de zi și 65 de paturi pentru însoțitori. Unitatea medicală va deservi 50.000 de copii pe an din toată țara.
Spitalul va fi construit în zona Borhanci, cu acces la viitoarea centură metropolitană, pe un teren de 16 hectare, preluat de Consiliul Județean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Se estimează că va costa 120 milioane euro, iar lucrările vor începe în 2022, acum aflându-se în faza de proiectare.
3. Centrul Integrat de Transplant Cluj
În acest spital vor putea fi efectuate transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat și va asigura tratamentul la peste 3.500 de pacienți pe an. Clădirea va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul pulmonar, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic. Această investiție va poziționa Clujul pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa, centrul fiind singurul de acest fel din România și din sud-estul continentului.
Construcția va avea 4 niveluri subterane, 5 niveluri supraterane și un heliport pe acoperiș. Datorită locației sale, va fi integrat cu restul serviciile medicale din zonă, fiind alcătuit un PUZ separat pentru toată zona clinicilor universitare.
Unitatea medicală va fi edificată pe un teren de 1,5 hectare din centrul orașului, pe strada Victor Babeș, va costa 90 milioane euro (fonduri europene, guvernamentale și locale) și se estimează că va fi finalizată în 2025.
4. Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie Cluj
Unitatea medicală va beneficia de expertiza specialiștilor clujeni în aceste domenii, fiind singura de acest fel din nord-vestul țării. Construcția va avea demisol, parter și 4 etaje va asigura tratamentul complex pentru peste 3.000 de pacienți pe an.
Spitalul va funcționa într-un corp nou de clădire, de 4263 m², care va comunica cu Clinica de Medicina Muncii, clădire de 3810 m² veche de peste un secol, care va fi renovată. Acesta va fi dotat cu echipamente medicale de ultimă generație: CT, RMN, neuroangiograf, sisteme de neuronavigație, sală de operații hibrid.
Inițiativa i-a aparținut medicului Ştefan Florian, care dorea inițial edificarea unui centru național de excelență în neurochirurgie, finanțat din fondurile Ministerului Sănătății. Între timp însă a apărut posibilitatea decontării sumelor prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR).
Centrul va fi construit în centrul orașului, pe strada Pasteur, are un preț estimat de 45 milioane euro (fonduri europene) și va fi terminat în 3 ani.