Motivele pentru care ne prezentăm la un control stomatologic pot varia de la o situație la alta.
Fie că ne dorim o simplă verificare de rutină sau avem nevoie de tratamente personalizate, vizita în cabinet este primul pas pe care trebuie să îl facem dacă ne dorim o dantură sănătoasă, indiferent de vârstă sau de istoric medical.
Însă, atunci când vorbim despre refacerea danturii, cu siguranță vrem să alegem tratamentele eficiente și sigure pentru o viață lipsită de griji. Ei bine, implanturile dentare sunt o opțiune des recomandată de specialiști pentru înlocuirea dinților pierduți.
Iată trei motive importante pentru care implanturile dentare pot fi tratamentul potrivit în această situație:
Stabilitate și funcționalitate pentru toată dantura
Implanturile dentare sunt inserate direct în osul maxilarului sau în mandibulă, oferind o bază solidă pentru coroanele, punțile sau protezele dentare care înlocuiesc dinții lipsă. Rădăcina artificială le conferă o stabilitate și o funcționalitate asemănătoare cu cea a dinților naturali, permițând pacientului să mestece, să vorbească și să zâmbească în mod normal, cu deplină încredere și siguranță.
Implanturile sunt ancorate ferm în os, ceea ce face ca proteza dentară să nu alunece sau să se miște, așa cum s-ar întâmpla în cazul protezelor detașabile. Desigur, implanturile se pot folosi fie pentru înlocuirea unui singur spațiu lipsă, fie pentru refacerea întregii danturi, situație în care se poate alege proteza dentară pe implanturi.
Conservarea țesutului sănătos
Înlocuirea dinților pierduți cu punți sau proteze tradiționale poate necesita prelucrarea dinților naturali pentru a le oferi suport – în cazul punții dentare, dinții din vecinătate devin stâlpi de susținere și sunt prelucrați pentru a susține lucrarea. Așa cum aflăm și de pe mapledentalhealth.com, acest proces implică îndepărtarea unei părți a smalțului dentar sănătos și poate slăbi dinții naturali crescând riscul apariției cariilor.
Implanturile dentare nu presupun tratamente aplicate dinților naturali, fiind compuse din rădăcină și coroniță dentară. Astfel, țesuturile sănătoase sunt conservate, ceea ce contribuie la menținerea sănătății generale a cavității bucale.
Durabilitate pe termen lung și economii ulterioare
Implanturile dentare sunt concepute să reziste pe termen lung și pot dura o viață întreagă, cu condiția respectării regulilor de igienă corespunzătoare. Implanturile sunt confecționate din materiale biocompatibile, rezistente la coroziune și uzură. Cu o bună îngrijire orală și vizite regulate la stomatolog, implanturile oferă o soluție permanentă și fiabilă pentru înlocuirea dinților lipsă.
Desigur, este important să discuți cu un medic dentist pentru a face cea mai bună alegere în ceea ce privește tratamentul care ți se potrivește, alături de tipul de implant recomandat pentru situația ta. Stomatologul va evalua starea ta de sănătate orală, va recomanda investigații imagistice și alte teste înaintea deciziei finale legate de tratamentul pentru înlocuirea dinților pierduți.