Home Advertoriale Terapia, o companie-simbol a Clujului

Terapia, o companie-simbol a Clujului

0

Terapia S.A. este al doilea producător român de medicamente și cel mai mare exportator de medicamente din România. Este cunoscută și pentru lansarea medicamentului Faringosept, este cel mai mare contribuabil din Cluj-Napoca și unul dintre cei mai mari angajatori industriali din județul Cluj.

În 1920 s-a înființat Întreprinderea de medicamente Terapia în orașul Cluj. După o perioadă de creştere în timpul comunismului, a devenit societate comercială în 1990 şi a fost privatizată în 2006. Au urmat mai mulţi ani de declin, iar în 2004, pe seama situației dezastruase a întreprinderii, fondul de investiții Advent International a achiziționat 95% din Terapia. A fost cea mai mare tranzacție din industria farmaceutică din România cu o valoare de 324 milioane de dolari.

În anul 2006 Terapia a achiziționat doi producători de medicamente din București, Pharmaplant Biogalenica și Promedic. Pe 8 iunie 2006, Advent a vândut 96,7% din acțiunile Terapia S.A de către Ranbaxy Netherlands BV, o sucursală a concernului internațional Ranbaxy Laboratories (India), ca urmare a aprobării tranzacției de către Consiliul Concurenței din România, ocazie cu care întreprinderea Terapia și-a schimbat denumirea în Terapia Ranbaxy.

În anul 2008, compania farmaceutică Daiichi Sankyo, al treilea producător din piața japoneză, a finalizat preluarea a 20% din compania Ranbaxy Laboratories, ca parte a unui proces de achiziție în valoare de 4,1 miliarde dolari. În felul acesta, compania Terapia Ranbaxy a devenit membră a grupului japonez Daiichi Sankyo.

Acțiunile Terapia S.A. au fost cotate la categoria I a Bursei de Valori București în perioada 1 aprilie 1997 – 31 martie 2004, după care societatea a fost delistată de la cota Bursei, devenind astfel societate de tip închis.

Terapia este primul producător român de medicamente care a înfiintat un centru de bioechivalență în anul 2002, iar în iulie 2003 a obținut Certificatul de Bună Practică de Laborator (Good Laboratory Practice – GLP) fiind și primul centru românesc de acest fel, care dispune de o unitate clinică proprie, cu personal calificat Good Clinical Practice – GCP.

Terapia exportă peste 30% din portofoliul său în 15 țări est-europene. În ultimii ani, compania și-a deschis reprezentanțe în Moscova (Rusia) și Kiev (Ucraina). Cel mai cunoscut produs Terapia este Faringoseptul, promovat intens prin campanii publicitare în România, Rusia și Polonia. Alte produse sunt Artroflex și Paduden.

În anul 2009, compania era cea mai mare firmă producătoare de medicamente generice de pe piața din România, și pe locul șapte în topul companiilor farmaceutice, cu o cotă de 4,2%.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here