ADI Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a marcat săptămâna trecută unul dintre cele mai importante momente din cadrul proiectului „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj”, prescurtat informal Pata 2, și anume alocarea apartamentelor în care vor locui cele 31 de familii selectate pentru mutare din Pata-Rât.
În total, 158 de persoane se mută în noile lor locuințe, situate în Cluj-Napoca (9 apartamente), Florești (18), Apahida (2) și Gilău (2). În ciuda unei piețe imobiliare foarte competitive, echipa ZMC a reușit să achiziționeze un apartament în plus, față de obiectivul asumat la finanțare, respectiv 30 de apartamente. Apartamentele sunt în proprietatea ZMC, iar beneficiarii vor plăti o chirie lunară modică. Pe parcursul săptămânii trecute (15-19 mai), familiile selectate au participat la o sesiune de instruire cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au, apoi au semnat contractele și au primit cheile de la apartamente.
Au fost depuse 124 de cereri în vederea obținerii unei locuințe. Cele 31 de familii au fost selectate pe baza unor criterii elaborate Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – partener în proiect. Cele trei comisii care au evaluat cererile au fost formate din experți independenți. În etapa următoare selecției, s-a făcut un matching atent între apartamentele achiziționate și familiile selectate, luându-se în considerare o serie de criterii cum ar fi nevoile speciale și numărul de membri/familie și, bineînțeles, dorințele exprimate de membrii familiei.
„Am considerat locuirea ce mai importantă latură a acestui proiect și am folosit fiecare oportunitate pentru a crește suma destinată achiziției de apartamente. Cererea de finanțare a fost scrisă în 2018, iar de atunci, prețurile la apartamentele din Cluj-Napoca și zona înconjurătoare au crescut constant. Am reușit, cu toate acestea, să relocăm o familie în plus față de ce ne-am propus, prin redirecționarea unor sume de bani de la alte activități către cea de locuire”, a explicat Monica Gräff, managerul de proiect.
Proiectul, derulat între decembrie 2019 și august 2023 este în valoare de aproape 4,3 milioane de euro, sumă provenind din Fondurile Norvegiene și este implementat de ZMC, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) și Primăria Bergen, Norvegia. Scopul acestuia este de a asigura o intervenție complexă, multidisciplinară, pentru desegregarea zonei marginale Pata-Rât.