În perioada 27.10.2023-15.12.2023 ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la centrele rezidențiale de servicii sociale ( centre rezidențiale medico-sociale, centre rezidențiale de îngrijiri paliative, cămine pentru persoane vârstnice, centre de tip respiro/centre de criză, locuințe protejate, centre de îngrijire și asistență, centre de abilitare și reabilitare, centre pentru viață independentă).
Obiectivele campaniei:
- Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale, care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile controlate, a dispozițiilor legale în materie.
- Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Rezultatele campaniei
Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 63 de centre din judeţul Cluj. Au fost aplicate un număr de 14 amenzi în cumul total de 167.500 lei.
Amenzile au fost aplicate pentru:
În domeniul relațiilor de muncă – primirea la muncă a unor persoane fără încheierea unor contracte individuale de muncă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale privind munca în sărbătorile legale; neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse cu ocazia controlului anterior; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
În domeniul securității și sănătății în muncă: – lipsa identificării de catre angajator a riscurilor existente la locurile de muncă; nu exista autorizație de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă pentru anumite activități desfășurate; angajatorul nu și-a îndeplinit obligația de a asigura cerințele de securitate pentru echipamentele de muncă (centrală termică, echipamente de ridicat) aflate sub incidența ISCIR prin verificări periodice și speciale de către persoane competente; angajatorul nu a asigurat echipamente individuale de muncă adecvate, specifice riscurilor existente la locul de muncă.