Pe măsură ce vârsta te ajunge din urmă, chiar dacă nu mai ai tot 30 de ani, chestia e că îți simți spiritul încă doar atât de tânăr, dar gusturile tale par că se mai așează. Sau, cel puțin așa credeam noi că, potrivit „cercetătorilor britanici”, devenim mai selectivi și mai rafinați cu standardele de viață. Când este vorba despre gusturi muzicale însă, lucrurile sunt mult mai complicate.
La fel e și cu genurile muzicale și cu festivalele/festivalurile, cuvânt deseori cam „abuzat” pe la noi prin urbe. Dacă Untold și Electric Castle (atenție că-mi iau cu heităreală dacă nu zic ce trebuie), favorizează participarea multor „festivalieri”, un eveniment muzical, de o cu totul altă factură atrage atenția decisiv.”Jazz in the Park„, în opinia organizatorilor, nu are pretenția de festival și nu își propune să fie perceput ca atare, din motive care țin și de asocierea cu celelalte festivaluri de la Cluj. Cu toate astea, „Jazz in the Park” a câștigat în 2019 trofeul categoriei „Best Small European Festival” din cadrul competiției organizate de prestigioasa „Best Small European Festival Awards” și a mai fost finalist de încă 4 ori de atunci! Practic, este primul festival de jazz din România și din Europa care a obținut această distincție. În cifre, imaginați-vă faptul că festivalul a găzduit peste 400 de concerte de jazz cu artiști internaționali (fără a-i socoti și pe cei din România) și este, o remarcăm entuziasmați, unul dintre cele mai importante festivaluri europene de acest gen.
Iată de ce, am identificat și noi 11+ motive pentru care merită să (mai) participi la acest eveniment de excepție, pornind de la factul că „Jazz in the Park” a împlinit deja XI ediții:
I. LOCAȚIA – „Jazz in the Park” este găzduit, deja de 4 ani de zile, în cadrul intim, dar potrivit al Muzeului Etnografic, despărțindu-se de locația inițială din Parcul Central Cluj. Deși acest fapt îi aducea o creștere de public (nu foarte motivat pentru a participa la spectacole plătite de jazz), dar îi și afecta identitatea gândită de către fondator (Alin VAIDA & echipa). Desfășurarea festivalului în perimetrul Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia”, de pe str. Tăietura Turcului îl face nu doar un eveniment elitist, cu un potențial maxim limitat de participanți, dar singular în Europa, prin atmosferă particulară etno absolut unică și cozy. Practic, „Jazz in the Park” nu mai poate și nu-și mai propune să crească numărul celor pe care poate să îi găzduiască la mai mult de 7000 de persoane, în toate cele trei zile. Ideea e că atât Muzeul Etnografic cât și evenimentul se potențează reciproc. Smart, nu?
2. SCENELE – la „Jazz in the Park” muzica de pe scene nu se amestecă. Astfel, fiecare dintre artiști are șansa de a fi tratat egal și fără ca performanța scenică să-i fie afectată de către alții. În plus, organizatorii au amenajat și alte spații sau scene în care participanții să aibă parte de experiențe multiple. Este vorba despre: Music Lounge, Vinil Fair, Play Area, IARMAROC.com, Kids area, People’s Aftermovie, Întâlniri pe prispă, Medlife Lounge, Acoustic Density Listening Room, Night Stage, etc.
3. LINE-Up-ul „Jazz in the Park” – programul concertelor/evenimentelor oferă posibilitatea unor asocieri îndrăznețe și quality dintre jazz și alte genuri muzicale, care fac din acest eveniment nu doar o platformă pentru lansarea unor tineri artiști, dar și participarea unora consacrați, care s-au lăsat fermecați de atmosfera și organizatorii acestui festival. În fiecare an există câte o surpriză, iar noi ne permitem să pomenim doar două. E vorba despre trupa Fun Lovin’ Criminals și despre tinerii de la 7th SENSE.
4. EXPERIENȚA DIVERSĂ GASTRO+ – ca la orice festival, partea HoReCa este reprezentată, însă datorită spațiului determinat de incinta parcului, ofertanții care se ocupă cu partea gastro au venit cu concepte perfect integrate, pentru toate buzunarele și gusturile. La fel, partea de băuturi și cafea a fost foarte bine reprezentată. Spre exemplu, selectiv, menționăm faptul că de-a lungul festivalului, un maestru pizzer italian a susținut permanent un atelier de pizza, unde învățai atât să pregătești pizza, dar și să te bucuri de rezultatele muncii tale.
5. FAMILY & PET FRIENDLY – „Jazz in the Park” este unul dintre evenimentele singulare care se adresează tuturor vârstelor și preferințelor. Dar, în plus, poți să vii însoțit de blănosul tău de companie și de copii. Până la 14 ani, copiii însoțiți de adulți au acces fără bilet, ceea ce conectează generațiile. De-a lungul zilelor, am observat nu doar prieteniile legate, dar și reîntâlnirile familiale extinse (inclusiv cu animale de companie).
6. ÎNTÂLNIRI PE PRISPĂ – „Jazz in the Park” continuă să abordeze teme precum educația muzicală și viitorul ei, relația dintre creativitate și noile tehnologii și subiecte fierbinți. De asemenea, unele dintre cele mai faine părți sunt sesiunile de „meet & greet” unde ai posibilitatea să te întâlnești și să-i cunoști pe artiștii care vor urca pe scenă. Și celebrități. Și să înveți chestii noi.
7. ECO FRIENDLY – „Jazz in the Park” ne îndeamnă să renunțăm un pic la mașină și să utilizăm mai mult transportul public, sau mersul pe jos pentru accesul la eveniment. De asemenea, nu doar din motive de protecție pentru patrimoniul parcului, fumatul este strict limitat în anumite zone.
8. SMART MARKETING – „Jazz in the Park” nu-și face publicitate agresivă outdoor, alegând o expunere mai puțin agresivă dar mai eco-friendly. Banii de pe publicitate au fost redirecționați către ridicarea nivelului artistic din line-up.
9. ART & JAZZ – „Jazz in the Park” asociază fiecare ediție de creația câte unui artist care să-i reflecteze cel mai bine conceptul și viziunea. Astfel, elaborează un set limitat de afișe și postere semnate de un artist selectat pentru fiecare ediție, fapt care ridică atât cota artistului cât și valoarea de piață a ediției limitate a afișelor. Pe lângă asta, camera de audiție sau locul de joacă cu simulatoarele muzicale sunt un plus. De asemenea, atelierele de tobe, chitară pian și tobe.
10. SOCIALIZAREA – „Jazz in the Park” este locul unde ne-am simțit cel mai bine dintre „festivalurile” clujene. Poți să te vezi cu familiile prietenilor, poți să bei un pahar și să asculți muzică bună, să conversezi cu persoane dragi pe care le vezi tot mai rar și te poți reconecta la gașca ta. Și da, te poți întâlni și povesti cu vedete în devenire sau celebrități.
11. COOL & AUTHENTIC – „Jazz in the Park” este un loc unde, deși diversitatea participanților și profilul diferit al lor este foarte mare, poți să te simți cool, fără să faci un efort pentru asta. Și da, poate fi considerat și trendy, pentru că jazz-ul înseamnă diversitate, acceptare, improvizație și libertate. Dar fără să trebuiască să pari. Doar pentru că participi.
Cu siguranță mai putem descoperi și alte motive, dar ne oprim la cele 11, cât a însumat ediția din această toamnă. Nu-ți rămâne decât să mai descoperi și tu alte motive, pe care ești liber să le adaugi. Ne vedem la următoarele ediții!