Conștiența de sine este piatra de temelie pentru a construi multe alte obiceiuri sănătoase, pentru că presupune capacitate de introspecție, observarea propriei persoane la nivel de metacogniție și realizarea schimbărilor dorite. Practic, devenim din ce în ce mai conștienți de propria persoană, propriile gânduri și comportamente, printr-un proces de auto-cunoaștere care include mai multe componente:
- Metacogniția
Cunoașterea despre cunoaștere, despre felul în care gândim, felul în care ajungem să cunoaștem și cum ne gestionăm procesele mentale. Adică, capacitatea de a fi un observator neutru al propriei persoane. Practic, în timp ce ne desfășurăm activitățile zilnice, observăm gândurile și emoțiile care apar în timpul diferitelor interacțiuni și ne abținem să emitem judecăți asupra acestora și, în schimb, ne luăm notițe mentale.
- Introspecția
Gândirea asupra observațiilor făcute și identificarea corelațiilor dintre tiparele de gândire. Din nou, fără a folosi judecățile, vina sau rușinea, ci explorând și ajungând la rădăcini, găsind răspunsuri pentru întrebările „ce” și „de ce” stă în spatele tiparelor de gândire pe care le-am dezvoltat.
- Schimbarea de paradigmă
Identificarea tiparelor de gândire care nu mai aduc valoare în viața noastră. Lucruri care sunt bazate pe ceea ce consideram că este adevărat, dar probabil proveneau din așteptările pe care le aveau alții de la noi și nu erau neapărat aliniate cu sistemul nostru personal de valori.
- Crearea unui loc sigur
Să ne oferim iertare și înțelegere pentru faptul că am crezut anumite lucruri în trecut, și să renunțăm la nevoia de a păstra acele credințe atunci când realizăm că acestea nu se mai potrivesc cu sistemul nostru de valori.
- Recalibrarea
Să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat în viață pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Să ne asumăm angajamentul de a ne urma valorile și de a nu fi zdruncinați de așteptările sau de sistemele de valori ale altora.
- Realinierea
Crearea tiparelor de gândire care să fie congruente cu ceea ce valorizăm noi, astfel încât, ceea ce gândim, spunem și facem să fie în armonie.
- Acceptarea
Să ne acceptăm pe noi înșine chiar și atunci când vechile tipare reapar, să le observăm și să le recalibrăm cu grijă înapoi spre creștere și dezvoltare. Dezvoltarea obiceiurilor care ne aduc liniște și împlinire în locul celor care ne provoacă vină sau rușine.
- Puterea personală
Să devenim mai puternici pentru că acum acționăm dintr-o poziție care rezonează cu ceea în ce credem și din care am eliminat dezordinea mentală și confuzia dintre ceea ce „trebuie” și ceea ce vreau să fac.
- Empatia și implicarea
Să fim conștienți de noi înșine și de cei din jurul nostru. Să extindem liniștea și pacea din interiorul nostru și spre alte persoane, fiind un model al conștienței de sine ca mod de a fi. Încurajarea celor din jurul nostru să-și dezvolte obiceiuri sănătoase.
- Iubirea neîntreruptă
Să rămânem într-o relație pozitivă cu noi înșine și cu cei din jur. Atunci când apar sentimente negative, să fim capabili să le observăm în mod conștient și să rămânem ancorați în ceea ce am învățat despre valoarea noastră personală și în stima de sine, care promovează iubirea.
Beneficiile conștienței de sine sunt multe și minunate. Devenim mai puțin influențați de exterior și mai mult ancorați în realitatea și valorile personale atunci când luăm decizii, pentru că explorăm „de ce-urile” din spatele lor. De asemenea, ne dezvoltăm inteligența emoțională pentru că învățăm să fim observatori neutri ai propriei persoane, așa că atunci când apar emoțiile, suntem liberi să le simțim, însă nu ne vom lăsa neapărat influențați de acestea și nu vom lua decizii pe baza lor până când nu le vom înțelege rădăcinile.