Cetatea de la Bologa se află în cadrul localității Bologa din județul Cluj.
La mai putin de o ora de mers de la Cluj, ai langa Huedin o cetate ca-n romanele lui Jules Verne. Sufocata de vegetatia salbatica si ignorata de majoritatea romanilor, cetatea Bologasta cocotata si astazi pe o culme greu accesibila, de unde poti cuprinde cu privirea vaile inconjuratoare. Greu de crezut privind zidurile acoperite de iedera, insa Bologa e una dintre acele cetati care chiar au simtit ce inseamna razboiul. Unde mai pui ca i-a apartinut la un moment dat lui Mircea cel Batran, aflat la sute de kilometri mai la sud?!
Dealul respectiv era predestinat locurilor intarite. Bologa (numele feudal este de Sebesvar) a fost ridicata de altfel pe langa ruinele unui castru roman care servise drept garnizoana in perioada secolelor I-II e.n. Mentionata documentar inca din 1304, fortareata i-a apartinut lui Sigismund de Luxemburg si era locul in care se refugiau localnicii in timpul invaziilor.
Mai tarziu, Sigismund a donat-o, impreuna cu Casteluln Bran, lui Mircea cel Batran, dupa semnarea tratatului de alianta impotriva imperiului Otoman, in jurul anului 1395. Din cetate se putea supraveghea traficul de marfuri din zona, chestie care a prins de minune in urma cuceririi Oradiei de catre turci, moment in care cetatea a inceput sa impiedice colectarea taxelor in zona.
Culmea e ca nu turcii au distrus-o, desi au avut un ordin in acest sens, ci, secole mai tarziu, chiar lobonții, adica niste neispraviti care au luptat pentru mentinerea Imperiului Habsburgic intr-o vreme in care populatia se revolta contra Imperiului.
Accesul la cetatea Bologa se face usor, din drumul national dinspre Huedin, pe un drum asfaltat. Odata ajunsi in sat, fiti cu ochii pe partea stanga, caci veti vedea un indicator spre cetate. E bine sa lasati masina exact langa semnul care indica urcusul spre cetate, caci nu poate fi urcat motorizat. De aici o luati la pas cale de vreo 200 de metri, iar in doar cateva minune veti dobandi senzatii de exploratori ai ruinelor amazoniene. Aceasta pentru ca zidurile si turnul sunt complet acoperite de tufe si iedera, iar de multe ori veti fi nevoiti sa le dati la o parte sau sa va ghemuiti pe sub ele. Atentie la urzici!
Cetatea se afla pe un deal, iar poteca care in mod normal te va conduce spre padure va avea o intrerupere la un moment dat, cu o carare ce duce printr-o mica liziera. Cu atat mai surprinzator apar ruinele cetatii cu cat aceasta, initial, nu te lasa sa vezi decat un turn vechi si atat. Va trebui sa fii ceva mai perseverent si sa nu te multumesti cu ce iti izbeste ochiul, intrucat batrana Bologa are multe de aratat!
Asadar, pe langa zidul turnului, la dreapta, incearca sa explorezi un pic mai mult pana vei gasi mici potecute ce te vor conduce in incinta cetatii. Deloc mica, cetatea trebuie sa fi fost impresionanta vazuta din interior, insa acum e foarte greu sa-ti dai seama exact de dimensiunile sale pentru ca practic intri intr-o mare verde.
Panoramele care ti se dezvaluie printre ochiurile de zid catre vale graiesc despre valoarea strategica pe care, candva, a avut-o cetatea. Azi ea este insa inconjurata de copaci falnici si batrani care parca incearca sa puna si ei o vorba buna unui asa vestigiu lasat uitarii. Apropo, in sat puteti vizita si o moara cu apa aflata inca in functiune! (valtoarea)
Cea mai mare comoara a locului sunt insa oamenii, dupa cat se pare descendenti indepartati ai unor oieri din Patros, revendicandu-si insa mandri statutul lor de moți si rostitori ai unei limbi dulci cu regionalisme descendente clar direct din latina. Daca aveti drum prin zona Clujului sau Huedinului, musai faceti o oprire si aici. Merita!