Sebastian-Ioan Haidu, practicant al artelor marțiale din anul 1990 și instructor de Arte Marțiale Mixte este organizatorul Galeli UFT – Ultimate Fighting Tournament.
DISPERSIE#Răspândim Idei vă invită să-l cunoașteți pe Sebastian și să aflați cele mai noi informații cu privire la ediția din 2016 a Galei UFT – Ultimate Fighting Tournament.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Ce înseamnă MMA și cât de răspândit este acest sport în Cluj-Napoca?
Sebastian-Ioan Haidu: MMA sau Mixed Martial Arts este cel mai complex sport de arte martiale din lume. Artele Marţiale Mixte înglobează toate artele marţiale într-o singură arta marţială, creându-se astfel un nou sport de contact care conţine tehnici de lupta în picioare, la sol, tehnici de ducere la sol, lupta din clinci sau ground and pound.
Mă bucur să răspund la această întrebare deoarece, în 2010, când am înfiinţat primul club specializat de MMA din Cluj-Napoca acest sport era destul de puţin cunoscut, însă consider că momentan acest fenomen este în plină dezvoltare atât în Transilvania dar şi în ţară.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Sunteți organizatorul UFT – Ultimate Fighting Tournament. Ce v-a determinat să organizați un astfel de eveniment în Cluj-Napoca, care a devenit deja o tradiție sportivă locală?
Sebastian-Ioan Haidu: Organizarea Galelor UFT – Ultimate Fighting Tournament a venit din dorinţa de a dezvolta cât mai mult MMA-ul din România dar mai ales de a promova cei mai buni luptători din Cluj-Napoca. Când am înfiinţat clubul MMA Transilvania am pornit un plan complex pentru a ajunge la un nivel cât mai bun într-un timp foarte scurt dar şi de a dezvolta Artele Marţiale Mixte cât mai sănătos şi durabil pe plan naţional. Astfel ţin sa reamintesc că pe lângă faptul că în 2010 am înfiinţat primul club specializat pe MMA din Cluj-Napoca, în 2012 am pornit cu promoţia de sportivi profesionişti UFT, am înfiinţat in 2013 prima Federaţie de MMA din România, Federaţia Organizaţia Română de Arte Marţiale Mixte – FORAMM sau ORAMMA. Prin conlucrarea acestor 3 entităţi dar şi prin aportul celorlalte cluburi care au început sa adopte şi să practice MMA-ul ca şi sport de sine stătător în România a pornit acest fenomen la scară tot mai largă. Pentru Cluj-Napoca Galele UFT – Ultimate Fighting Tournament sunt pentru cunoscători exact cum este distinsul
Florin Piersic pentru cinematografie. UFT este deja un brand consacrat nu numai în Cluj-Napoca ci în toată ţara dar este un proiect focalizat pe promovarea sportivilor de arte marţiale mixte şi kickbox din Cluj-Napoca.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Câți luptători ne vor încânta la UFT – Ultimate Fighting Tournament – MMA Romania 2016 și care sunt cele mai importante lupte de la această ediție, pe care nu ar trebui să le ratăm?
Sebastian-Ioan Haidu: În 15 aprilie vom avea 12 lupte, 7 vor fi pe regului de MMA iar 5 meciuri vor fi de Kickbox. Ediţia a 5-a aduce nume foarte importante în cuşca de la Sala Sporturilor Horia Demian iar eu va pot spune ca nu trebuie ratate luptele dintre Surdu Ion (MMA Transilvania) cu piteşteanul Dumitru Jalbă, un meci extraordinar va fi între Traian Rus şi Albu Marius dar cu siguranţă Meciurile pentru centura Mondială de MMA între Mariş Ciprian şi Moldoveanul Nelu Exari la categoria +65kg şi lupta pentru Centura Transilvaniei la Kickbox -80kg între Campionul UFT Flavius Boiciuc şi Andrei Vasinca de la Kudokai Sibiu vor face publicul să salte de emoţii. Bineînţeles Main Eventul de Kickbox între localnicul Dorin Stan şi Balici Andrei va fi un meci pe care mulţi îl aşteaptă cu sufletul la gură. De asemena avem nume importante pe Fightcard: Rayko ’The Lion’ Levitchi, Bogdan Barbu, Calugăru Laurenţiu şi Corbeanu Daniel, toţi luptători nemaipomeniţi cu rezultate foarte bune pentru Romania.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Anul trecut, capul de afiș a fost luptătorul Mariș Ciprian. În 2016, ce luptător cu palmares considerabil ne va onora cu prezența?
Sebastian-Ioan Haidu: După cum am specificat şi mai sus vrem să promovăm sportivii clujeni în primul rând. Deşi ne-am dorit să putem sa avem mai mulţi luptători din municipiu accidentările sau perioada aglomerată de competiţii au făcut să îi includem în FightCard pe Mariş Ciprian, cel mai important luptător de MMA din Transilvania, pe Surdu Ion care reprezintă noua generaţie de luptători dar şi pe iubitul Dorin Stan, cel care a confirmat a fi unul dintre cei mai buni luptatori de Kickbox din țară la categoria lui.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Cât de greu este să susțineți financiar un astfel de eveniment? Este dificil să atrageți sponsori pentru un astfel de eveniment și câți rămân fideli de la o ediție la alta?
Sebastian-Ioan Haidu: Aceasta este o întrebare foarte bună. Este foarte greu să putem să susţinem un astfel de eveniment având în vedere costurile foarte mari care ajung undeva la 20.000 euro. În acest sport este dificil să găsim oameni care apreciază munca pe care o depunem noi ca şi promotori, antrenori dar şi nu în ultimul rând cea a sportivilor. Tinem foarte mult să le mulţumim celor de la EBS Romania an NTT DATA Company şi CORAL IMPEX cei care au fost alături de noi de câteva ediţii încoace. Fară sprijinul lor cu siguranţă acest eveniment nu putea avea loc. Cei care ne-au sprijint în dezvoltarea evenimentului continuă să o facă şi în prezent dar pentru reuşi să ajungem nivelul pe care noi îl dorim şi pentru a face din UFT un ambasador internaţional asemenea altor evenimente de renume cu origini din Cluj-Napoca contăm şi cerem sprijinul tuturor celor care au puterea financiară şi dorinţa de a se implica şi în acest sport de contact care în SUA adună la un singur show 50-60.000 de persoane.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Cu siguranță că MMA nu este atât de răspândit precum fotbalul sau handbalul în România. Cum evaluezi luptele din România, comparându-le cu cele din alte țări, membre ale Uniunii Europeane?
Sebastian-Ioan Haidu: România este încă la început în ceea ce priveşte MMA-ul asta şi din cauză că nu există un sprijin important din partea celor cu putere
financiară. Să nu uităm că orice activitate cere resursă materială. Atunci când se vor implica iubitorii de sport şi în luptele de contact aşa cum se întamplă în fotbal, baschet sau handbal atunci vom putea să luptăm la propriu cu cei din afară. Până atunci vom avea talentele care vor face câte o figură frumoasă atunci când ne aşteptăm mai puţin, asemenea ca şi în alte sporturi în care nu se investeşte.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Sunteți practicant al artelor marțiale din anul 1990 și instructor de Arte Marțiale Mixte (Kickbox, Karate, MMA). Ce sacrificii ați făcut pentru a vă menține în această lume a sportului și în special a artelor marțiale? Sunteți mulțumit de ceea ce faceți, de stilul de viață ales?
Sebastian-Ioan Haidu: Aici cred ca se poate scrie cel puţin o carte despre sacrificiile pe care le-au facut în primul rând parinţii mei. De multe ori a trebui sa ne împrumutăm pentru a putea participa la competiţiile naţionale şi internaţionale, am dormit în saci de dormit în săli de sport, am mâncat ’din brişcă’ cum se spune, mergeam 2 zile încontinuu cu celebra Dacie 1310 până ajungeam în strainătate la competiţii şi dormeam în parcări, câte şi mai câte. Dar ca să vă răspund mai departe, sunt foarte mulţumit de ceea ce fac chiar dacă nu este uşor, este ceea ce îmi doresc.
Horia|DISPERSIE#Răspândim Idei: Campion Mondial, European, Multiplu Campion Internațional și Național la Karate Shotokan și Wado-Ryu. Care este secretul acestor performanțe?
Sebastian-Ioan Haidu: Cel mai important lucru cred că a fost faptul că imi doream şi nu acceptam să fiu învins. Am avut şansa să văd de mic filmele cu Bruce Lee, Jean Claude Van Damme, Jackie Chan şi acest lucru cred că m-a fascinat şi m-a făcut să îmi doresc să practic artele marţiale. Pe lânga multă muncă am avut norocul să am un antrenor excepţional, Sensei Nicolae Crăciun care mi-a fost ca al 2-lea tată, un om de la care am învăţat foarte multe şi care a văzut că am potenţial, potenţial pe care l-a fructificat la maxim. Datorita lui şi a rezultatelor foarte bune am reuşit să obţin titlul de Maestru Emerit al Sportului, cea mai înaltă distincţie pe care poate să o obţină un sportiv. Cu multă muncă, dorinţă şi talent toate celelelte neajunsuri nu au mai contat şi aşa am reuşit să obţin tot ceea ce mi-am propus.
Ţin să mulţumesc pe această cale familiei mele care m-a sprijinit încă de când aveam 4 ani, în special mamei mele precum si fostului meu antrenor care continua şi azi să scoată campioni de arte marţiale.
În final vreau să îi chem pe toţi iubitorii de evenimente şi lupte să vină să îi susţină pe cei mai buni sportivi din Cluj-Napoca la cea mai importantă Gala de MMA şi Kickbox în Cuşcă din România, Gala Ultimate Fighting Tournament ce va avea loc în 15 aprilie la Sala Sporturilor Horia Demian.