Salina este principalul obiectiv turistic al oraşului Turda, fiind situată în zona Durgău – Valea Sărată. Exploatarea sării a început încă din perioada romană, fiind apoi reluată în timpul imperiului austro-ungar şi a durat până în anul 1932, când societatea comercială care administra minele a dat faliment. În prezent, salina din Turda are doar un rol turistic şi medical.
Salina a putut fi accesibilă publicului începând cu anul 1992, iar în 2010 a fost redeschisă, după ample lucrări de reamenajare, finanţate din fonduri europene (au fost investiţi peste 6 milioane de euro). Pot fi vizitate fostele mine Iosif, Tereza şi Rudolf. Sunt interesante utilajele medievale de exploatare a sării, perfect conservate, unice în Europa: fierăria, crivacul şi moara de sare. Alte elemente ce merită văzute sunt: altarul cioplit în sare şi Scara Bogaţilor (lucrată filigranat în lemn).
În prezent, în salină există dotări turistice moderne, cum ar fi: săli de tratament, amfiteatru, săli de sport, roată panoramică, teren de mini-golf, pistă de bowling, mese de biliard. Se pot face, de asemenea, plimbări cu barca pe lacul salin subteran. Intrarea se face între orele 9:00 şi 15:00, iar programul de funcţionare este până la ora 17:00; preţul biletelor este de 15 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii, elevi şi studenţi.
Salina Turda este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.