Există ȋn prezent o dezbatere interesantă ȋntre doi jurnalişti ştiinţifici, Michael Meyer şi Robert Krulwich, ȋn legătura cu rozul. Krulwich a fost uimit să afle dintr-un video că rozul nu există ca şi culoare, iar Moyer a răspuns la această curiozitate pe blogul său.
Rozul nu se găseşte ȋn ROGVAIV, spectrul culorii, dar acest lucru nu ȋnseamnă că nu este culoare. Există o diferenţa esenţială ȋntre culorile luminii şi ale pigmenţilor, ȋntre culorile aditive şi subtractive, pe care toată lumea pare să le expună.
Precum şi-a dat seama Newton, lumina albă se decompune ȋn culorile ei componente: roşu, orange, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Acesta reprezintă modelul aditiv al culorilor. Dacă ȋndepărtăm nuanţa albastră, lumina albă va avea tende galbene ş.a.m.d. Cu toate acestea, când amestecăm orice culori cu care pictăm, vom obţine negru. Aceasta este teoria subtractivă a culorilor ȋn care negrul, nu albul, conţine prezenţa tuturor culorilor.
Culorile aditive constituie câmpul luminii transmise, pe când culorile subtractive ţin de domeniul pigmenţilor, al coloranţilor şi al substanţelor chimice. Ȋn acest sens putem să afirmă că rozul este cu siguranţă o culoare, dar nu una care să aparţină spectrului luminii. Este o culoare extra-spectrală şi este generată prin amestecul altora.
Nu există o lungime de undă pentru roz, iar de aici a pornit şi dezbatarea. Totul devine confuz dacă ne gândim la roz la fel cum ne gândim la lumina transmisă .”Dacă luăm un tub de vopsea roşie şi amestecăm cu puţin alb, obţinem roz. Tehnic este adevărat că nu putem genera culoarea roz ȋn curcubeu, dar putem amesteca culori pentru a-l obţine… Acest lucru ţine de interpretarea lumii vizuale.”, a declarat Jill Mortom, expert al culorilor.