Oricine traversează, cel puțin odată în viață, perioade dificile din punct de vedere financiar, din diverse motive. Fie că vrei să investești în renovarea casei sau în achiziții mai costisitoare, fie că te simți pur și simplu depășit de cheltuieli și nu știi cum să le gestionezi, probabil că te gândești să apelezi la un credit de nevoi personale. Cu toate acestea, există unele lucruri, mai mult sau mai puțin evidente, pe care ar trebui să le ai în vedere în momentul în care te hotărăști să îți iei un împrumut.
Află care sunt lucruri pe care trebuie să le în vedere înainte de a-ți lua un credit!
- Obține o dovadă a salarizării
Majoritatea instituțiilor creditoare îți vor solicita un document doveditor al salarizării atunci când accesezi un credit. Motivația acestei acțiuni este foarte simplă: vor să se asigure că vei fi capabil să achiți la timp toate ratele și dobânzile la care te obligi. În cazul în care lucrezi individual și nu aparții de nicio companie, este posibil să ai nevoie de alte acte doveditoare, precum chitanțe sau declarații fiscale.
- Studiază piața pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru tine
Motivele pentru care este recomandat să studiezi cu foarte mare atenție oferta pieței înainte de a aplica pentru un credit de nevoi personale sunt nenumărate. În primul rând, dobânzile diferă de la o instituție la alta. Poate că, la prima vedere, nu ți se pare o diferență prea mare între o valoare de 2% și una de 4%. Cu toate acestea, în timp, sumele aparent minuscule pe care le vei plăti în fiecare lună se vor aduna și, dacă vei face un calcul, probabil vei rămâne surprins de rezultat.
De asemenea, criteriile de acordare a împrumuturilor diferă și ele, în funcție de entitatea creditoare. Majoritatea băncilor vor refuza să îți dea un credit dacă ai un istoric financiar negativ. În aceste circumstanțe, îndreaptă-te către o instituție financiară nebancară, precum hopcredit.ro, care îți oferă șansa primirii sumei dorite indiferent dacă ești rău platnic sau ai un istoric negativ.
- Verifică din timp criteriile de eligibilitate
Este posibil ca unele instituții să îți ceară o vechime minimă în muncă sau un anumit salariu. Înainte să aplici pentru un credit, verifică atent criteriile de eligibilitate, pentru a-ți da seama dacă te încadrezi în cerințele lor. Dacă răspunsul este negativ, economisește-ți timpul și îndreaptă-te către o altă instituiție.
- Planifică din timp plata ratelor și a dobânzilor
Este recomandat să îți calculezi încă de dinainte să aplici pentru un credit ratele și, pe cât posibil, dobânzile estimative, pentru a evita situațiile neplăcute. Îți poți estima astfel și suma ideală pe care să o ceri la aplicare.
Pornește de la salariul pe care îl ai în prezent, scade cheltuielile lunare obișnuite, precum chiria sau consumabilele, și află dacă ai putea susține ratele lunare pe o perioadă de minimum 5 ani.
Așadar, nu uita că decizia accesării unui credit este una cu un impact major din punct de vedere financiar! Apelează la un împrumut doar atunci când nu ai altă soluție pentru nevoile tale!