Clujul se numara printre putinele orase ale lumii care se mândreste cu doua institutii ale scenei lirice: Opera Nationala si Opera Maghiara, doua institutii cu cladire, aparatura tehnica si ansamblu artistic de sine statatoare. Opera Maghiara înfiintata în 1948 printr-un decret de stat a avut menirea de a sustine si sluji pastrarea traditiilor culturii scenei lirice maghiare prin prezentarea spectacolelor în limba maghiara, traditii ale caror radacini se cunosc începând cu anul 1792, data primului spectacol de limba maghiara în Clujul epocii respective.
Opera Maghiara înca de la înfiintarea sa si-a propus prezentarea tezaurului creatiei lirice mondiale si maghiare (opere, operete si balet), obiectiv pastrat si continuat si în zilele noastre. Acest obiectiv a însumat spectacolele rulate în orasul Cluj, dar si acoperirea teritoriului Transilvanei, atât orasele sale cât si asezarile mai importante. Pe lânga prezentarea operelor compozitorilor clasici maghiari cum ar fi Erkel Ferenc (integrala operelor lui), Kodály Zoltán sau creatia scenica a lui Bartók Béla în atentia colectivului operei sta punerea în scena a creatiilor autohtone maghiare oferind astfel un forum, un laborator de creatie unde tinerii compozitori se pot manifesta, îsi pot da seama de talentul lor creativ.
Opera Maghiara de Stat din Cluj a fost înfiintata ca institutie de sine statatoare la data de 17 decembrie 1948 conform Decretului 391. a Prezidiului Marii Adunari Nationale ale Republicii Populare Române. Institutia va folosi cladirea teatrala cu toate dotatiile adecvate împreuna cu Teatrul Maghiar de Stat. Pâna în anii 1948 s-au jucat relativ putine opere, repertoriul a cuprins mai cu seama operete. În deceniile care urmeaza, ansamblul operei maghiare devine un ansamblu de prestigiu însumând în repertoriu cca. 60 de titluri din repertoriul universal, maghiar si autohton. Spectacolele de opera, opereta, si balet se bucura de popularitate maxima, jucând de cele mai multe ori cu sali pline.
În anul 1969 ansamblul de opera si balet efectueaza un turneu în Iugoslavia, iar în 1970 în Italia, ambele turnee bucurându-se de succes si apreciere atât din punct de vedere profesional, cât si din partea publicului.
În 1990 multi artisti au parasit Opera, în locul lor s-a angajat un mare numar de tineri talentati în cor, balet si orchestra care în scurt timp au devenit indispensabili scenei lirice clujene. Repertoriul Operei Maghiare pe lânga capodoperele muzicii universale cuprinde cu preponderenta titluri ai compozitorilor maghiari: atât repertoriul clasic, precum si opere ale compozitorilor contemporani, multe lucrari fiind prezentate în prima auditie de catre acest colectiv mic la numar.
Din repertoriul operei amintim operele lui Verdi (Rigoletto, Traviata, Bal mascat, Simon Boccanegra, Nabucco, Macbeth), Puccini (Tosca, Boema, Tripticul, Manon Lescout, Madama Butterfly), Bizet (Carmen), Mozart (Flautul fermecat), R. Strauss (Ariadne în Naxos) integrala operelor lui Erkel Ferenc, operele compozitorilor contemporani ca Vermesy Péter, Vajda János, Kömíves János, Orbán György etc.
Repertoriul corpului de balet cuprinde Ceaikovski (Spargatorul de nuci), Minkus (Don Quijote), Prokofiev (Cenusareasa), Adam (Giselle), Delibes (Coppelia) si productii de dans contemporan.
Repertoriul institutiei se completeaza cu repertoriul clasic de operete: Franz Lehár, Imre Kalman, Albert Szirmai, Jeno Huszka etc.
Casa de bilete: 0264-593468 (deschisă zilnic între orele 10.00-13.00 / 16.30-18.30)
Web: www.opera-maghiara-cluj.ro