Vineri, 4 decembrie a.c., conform unor surse din interiorul instituției, Opera Națională Română din Cluj-Napoca ar fi organizat o licitație pentru „înstrăinarea de instrumente muzicale”, de care instituția nu ar mai avea nevoie. Cu toate că licitația nu a fost făcută publică, doar anunțată în interiorul Operei, mai multe persoane s-au prezentat la sediu, pentru a cumpăra instrumente despre care se crede că ar fi fost dinainte promise de către managerul Florin Estefan.
Astfel, s-ar fi scos la licitație doi timpani aflați într-o stare de funcționare foarte bună, la prețul de doar 15lei fiecare, „în măsura în care un astfel de instrument muzical în stare de funcționare și vândut second hand nu poate coborî la prețul de câteva mii de euro”, susține sursa noastră. Instrumentele scoase la licitație, care în mod normal ar fi trebuit să fie evaluate conform legii licitațiilor publice, nu ar fi putut să conducă la vânzarea unor astfel de bunuri cu doar 15lei per bucată, în contextul în care, consideră persoana care ne-a furnizat informațiile, „consultând site-urile de vânzări online de instrumente, observăm clar că doi timpani funcționabili nu coboară sub suma de 7000 de euro”.
În timpul licitației de vineri, un angajat al Operei ar fi intrat în licitație cu una dintre persoanele căreia i se pregătise dinainte adjudecarea celor doi timpani, la prețul infim de doar 30lei, ajungându-se astfel la suma de 7600lei, pe care ar fi plătit-o, la final, tocmai ofertantul pregătit să cumpere instrumentele muzicale cu doar 30lei.
Pe lângă cei doi timpani, care într-un final fuseseră licitați și vânduți la suma de 7600lei, s-a mai licitat, conform sursei noastre, un fagot la prețul de doar 15lei, în condițiile în care „pe piața muzicală online costă aproximativ 1000 de euro”. Instrumentele ar fi fost licitate fără vreun proces verbal sau o consemnare a seriilor de pe ele și fără a fi expuse public, ceea ce ar putea confirma cunoașterea de dinainte a ofertelor și înțelegerea dintre ofertanți și managerul Operei.
Ulterior, mai mulți angajați ai Operei ar fi depus cereri pentru anularea licitației de achiziții de instrumente și sistarea sau organizarea în termenii și condițiile legii în vigoare. De asemenea, surse din interiorul instituției spun că „marea majoritate a angajaților este nemulțumită” pentru faptul că managerul Operei din Cluj-Napoca, Florin Estefan, ar închiria „pro bono” instrumente din instituție bisericii penticostale și baptiste unde este pastor, fără aprobare din partea Consiliului Artistic.