1. De ce aţi ales stânga şi de ce PSD? Care sunt principalele dvs. obiective în politică?
Vă mărturisesc că la începutul anilor `90 aveam un cu totul alt plan de carieră și îmi doream să devin procuror. Febra politicii si dorința de implicare m-au prins pe vremea când lucram la ”Jurnalul Național”, ca ziarist acreditat la Senat. Cât despre social-democrație, acesta a fost un drum firesc pentru mine, dat fiind că am fost crescută în spiritul ajutorului dat aproapelui. Acesta este de altminteri și obiectivul pe care mi l-am propus atunci când am intrat în politică. Să mă implic pentru a-i ajuta pe semenii mei. Cred într-o distribuire mai echilibrată a resurselor și cred in egalitatea de șanse. Cred că dacă te-ai născut la țară sau într-o familie mai săracă, statul ar trebui să te sprijine pentru a avea șanse de împlinire.
2. Care sunt realizările dvs. din ultimii 3 ani de activitate parlamentară?
Nu sunt omul care se laudă singur. Un singur lucru aș vrea să spun despre activitatea mea ca deputat. Am reușit multe, dar nu atâtea câte mi-am propus sau mi-aș fi dorit. Și asta fiindcă în actuala legislatură, guvernarea Băsescu – Boc a desființat de facto Parlamentul, transformându-l intr-un loc în care nu contează câte argumente aduci, sau cât de utilă este măsura pe care o propui. Singurul lucru care contează este de partea cui votezi. Dacă nu ești parte din majoritatea care susține guvernul, n-ai nicio șansă să îți vezi votate amendamentele sau inițiativele legislative pe care le propui. Nici nu mai amintesc de mostrele de aritmetică date de doamna Anastase, apropo de cum vede puterea actuală funcționarea și rolul Parlamentului.
3. Consideraţi că guvernarea Boc este vinovată pentru actuala situaţie economică a României?
Da, fără discuție. O simt toți românii, peste 90% dintre ei cer demisia Guvernului si a președintelui. Guvernarea Băsescu-Boc este cel mai nociv lucru care i se putea întâmpla României. Au transformat măsurile de austeritate într-un mijloc de a fura din buzunarele românilor și a-și îndesa puținele fonduri disponibile în conturile și portofelele clientelei politice. Politica acestui guvern poate fi descrisă simplu: avem o criză economică și trebuie să tăiem niște fonduri. De unde tăiem? De la primarii „fifty-fifty” din PDL? De la clanurile de asfaltatori? De la „băieții deștepți” din energie? În niciun caz! Banii trebuie să curgă pentru cei bogați, consideră ei. Băsescu a decis că îi sacrificăm pe bugetari, pe profesori, pe medici!
4. Era criza economică inevitabilă? De ce a avut ţara noastră o perioadă de recesiune atât de lungă comparativ cu alte state europene?
Întrebarea dumneavoastră are o legătură directă cu aceea anterioară. Pentru că, desigur, șocurile care au afectat economia mondială nu puteau să nu se reflecte negativ și asupra României. Dar, dacă guvernul român ar fi luat, in timp util, măsuri cu adevărat profesioniste și dacă fondurile disponibile, atâtea câte erau ele, ar fi mers către investiții aducătoare de bunăstare și nu către buzunarele clientelei politice, România ar fi avut astăzi mai multe locuri de muncă, iar oamenii nu s-ar afla astăzi în stradă pentru a-și striga disperarea. Fiindcă pur și simplu oamenii nu mai pot și nu mai au puterea să îndure. Li s-au tăiat salariile, li s-au redus pensiile, li s-au luat ajutoarele, li s-au inchis școlile și spitalele… S-a tăiat masiv exact la cei mai săraci dintre români. Și toate astea în numele unei redresări economice care nu mai vine și care nici nu are cum să vină atât timp cât destinele României sunt conduse de o gașcă de corupți și incompetenți.
5. Mulţi dintre cei care au ieşit în stradă în ultimele săptămâni sunt nemulţumiţi de întreaga clasă politică românească. Ce poate face PSD pentru a le reda încrederea?
Aveți perfectă dreptate: românii care au ieșit în stradă nu vor doar ca actualul regim Băsescu-Boc să plece. Ei vor o schimbare, o alternativă reală. Iar noi, ca politicieni ai Opoziției, avem datoria să le-o oferim. Lecția celor din Piața Universității trebuie să ne schimbe total modul în care facem politică. Oamenii au ajuns la capătul răbdării și nu vor mai accepta ca o altă putere politică să își mai bată joc de ei, să îi disprețuiască și să îi lovească cu cinism, ignorându-le strigătele de disperare, așa cum face acum PDL.
6. Cum va putea USL să îşi îndeplinească angajamentele legate de protecţia socială într-o viitoare guvernare, ţinând cont de bugetul de austeritate şi creşterea datoriilor publice?
Răspunsul este simplu: direcționând banii care acum merg către clientela politică și fondurile care astazi se risipesc printr-o gestionare defectuoasă, către aceia care au nevoie reală de protecție și de sprijin. Una dintre marile minciuni ale acestei guvernări a fost și este că România nu are bani pentru protecție socială, nu are bani pentru pensii, nu are bani pentru subvenția de incălzire sau pentru funcționarea spitalelor. Nimic mai neadevărat. Iar dovada este în raportul Curții de Conturi, care vorbește despre miliarde de euro prost gestionate și în stenogramele DNA, care arată negru pe alb cum din fondul de rezervă al primului-ministru de 1 miliard de euro se aprovizionau cu comisioane grase clienții PDL care nu se dau jos din pat pentru 50.000 de euro.
7. Sunteţi lidera ecologiştilor din PSD. Credeţi că şi în ţara noastră, ca şi în restul Europei, social-democraţii vor deveni principalii susţinători ai protecţiei mediului?
Social-democrația modernă are o tendință tot mai accentuată de a se implica în problemele ce țin de protecția mediului. Și este și firesc să fie așa, din moment ce solidaritatea, dar şi dorinţa de a asigura un viitor mai bun, inclusiv pentru generațiile următoare, sunt idei fundamentale pentru social-democrație. Dacă ne pasă de semenii noştri, atunci evident trebuie să ne pese de mediul în care trăim, iar un mediu curat şi sănătos reprezintă o șansă la dezvoltare durabilă de care țările din Europa de Est și mai ales România au neapărată nevoie pentru a putea recupera decalajele care le despart de Vestul Europei. Avem o țară frumoasă pe care trebuie să o păstrăm nealterată. Ca să conving cititorii dvs., îi invit să intre pe pagina de facebook 7 minuni naturale ale României, pe care am creat-o pentru a promova patrimoniul natural al țării noastre. Vor găsi acolo o lume pe care mulți, probabil, nu o știau atat de frumoasă.
8. Care este soluţia dvs. pentru zona Roşia Montana?
În ciuda minciunilor cu care cei care fac lobby pentru RMGC au încercat să intoxice opinia publică, Roșia Montană are suficiente resurse pentru ca locuitorii săi să poată să ducă un trai civilizat și îndestulat. Și mă refer aici în primul rând la potențialul turistic semnificativ al frumuseților naturale și al comorilor arheologice care se află acolo. Numai că, în loc să încerce să dezvolte acest potențial, regimul Basescu a făcut tot posibilul pentru a stârpi orice alternativă economică la mineritul cu cianuri propus de RMGC, declarând Roșia Montană zonă mono-industrială. Iar aceasta este parte din minciunile sfruntate și manipulările grosolane ale celor de la RMGC și ale susținătorilor lor, de la președinte, la CNA și de la ministrul Igaș, la televiziunea publică. Vorbim de o campanie de intoxicare a opiniei publice pentru ca românii să fie de acord cu implementarea unui proces tehnologic extrem de periculos, care va otrăvi solul, subsolul și apele pentru cel puțin o sută de ani de acum înainte și va anihila orice șansă la dezvoltare durabilă a zonei. USL a cerut prin petiție publică să li se dezvaluie românilor adevărul despre acest proiect, pentru ca apoi aceștia să poată hotărî în deplină cunoștință de cauză dacă vor sau nu o asemenea exploatare. Noi solicitam in petiţie desecretizarea de urgenţă a contractului integral cu RMGC cu statul şi a tuturor actelor referitoare la exploatare, inclusiv a contractului de concesiune, evaluarea transparentă şi independentă a beneficiilor şi costurilor implicate pentru statul român, numărul real de locuri de muncă create.
9. De ce este procentul femeilor din politica românească atât de mic în comparaţie cu cel din statele vest-europene?
Pe de o parte, este vorba despre o mentalitate inerţială mai tradiţionalistă vis-à-vis de rolul femeii în societate, dar și de o anume ezitare in a participa, în rândul femeilor. Eu cred ca treptat această mentalitate se va schimba. Societatea civilă care promovează drepturile femeilor este tot mai activă, organizaţiile feministe – tot mai implicate, iar acest lucru va funcţiona ca un imbold si pentru implicarea mai multor femei in politică.
10. Veţi candida pentru un nou mandat parlamentar în toamna acestui an? Sunteţi tentată de o poziţie în administraţia centrală, în cazul unei guvernări USL?
Imi doresc să candidez pentru un nou mandat în toamnă, pentru a le putea demonstra celor care m-au votat că nu au avut degeaba încredere în mine. Înainte de a candida însă, voi face totul pentru a câștiga încrederea oamenilor în cadrul procesului de validare publică a candidaților care va fi inițiat de USL. În ceea ce privește partea a doua a întrebării dumneavoastră, cred că până la discuta despre posturi avem de dus o bătălie grea cu această putere care nu se va da înapoi de la nimic pentru a-și păstra scaunele și care se pregătise deja să fraudeze voința românilor prin comasarea alegerilor. Noi suntem hotărâți să le demonstrăm românilor că merităm încrederea lor și că suntem cu adevărat o alternativă.