Modul în care este iluminată o încăpere are capacitatea de a ne influența starea de spirit atât acasă, cât și într-un spațiu comercial – fie că suntem la birou, într-un magazin sau într-un restaurant.
Atunci când luminile sunt poziționate corect, au culoarea și temperatura potrivite, pot crea o atmosferă confortabilă și primitoare pentru relaxare la sfârșitul unei zile lungi.
De asemenea, în industria ospitalității, crearea unei ambianțe calde este importantă pentru a menține clientela fericită și pentru a o încuraja să rămână pentru mai mult timp.
Așadar, este important să ai iluminatul corect. Dar cum creezi un sistem armonios de lumini ambientale?
În continuare îți oferim cele mai bune sfaturi de la experții din domeniu pentru a crea o atmosferă optimă cu ajutorul luminii. Vom acoperi:
- Ce este iluminatul ambiental
- Cum se creează iluminatul ambiental
- Poziționarea luminilor ambientale
- Temperatura de culoare
- Indicele de redare a culorilor
- Dimmere
- Iluminatul de accent
Ce este iluminatul ambiental?
Iluminatul ambiental implică utilizarea culorii, temperaturii și luminozității pentru a crea un nivel confortabil și uniform de lumină în tot spațiul. Principalele surse de iluminare ambientală sunt, de obicei, plafonierele, corpurile de perete, spoturile încastrate și benzile sau fâșiile led.
Avantajele iluminatului ambiental
Acasă, iluminatul va veni de obicei de la sursa principală de lumină din cameră, care probabil va emite o lumină albă strălucitoare în întreg spațiul, ajutându-te să vezi clar și să eviți oboseala ochilor, dar și de la luminile de accent, menite să creeze o atmosferă elegantă și relaxantă.
Dar, în restaurante și baruri, lumina ambientală este de obicei redusă pentru a adăuga căldură și profunzime spațiului și pentru a încuraja clienții să se relaxeze. Și, dacă sunt relaxați, este mai probabil să rămână mai mult și, prin urmare, să cheltuiască mai mulți bani.
Așadar, iluminatul ambiental are numeroase beneficii de care te poți bucura acasă, la locul de muncă sau în localul preferat. Iar cea mai bună parte este că îl poți crea singur, este accesibil și nu necesită cunoștințe avansate de design.
Cum se creează iluminatul ambiental
Iluminarea ambientală nu trebuie să fie prea puternică sau strălucitoare. Există cinci factori principali pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când vrei să creezi o anumită atmosferă folosind lumina ambientală.
- Poziționarea luminilor ambientale
Mai întâi trebuie să decizi unde vei instala iluminatul, alegând zonele cheie pe care vrei să le scoți în evidență. Acestea pot fi zona de luat masa, zona de odihnă, zona de somn, spațiile principale de locuit sau zona de birou și, în spațiile comerciale, barul sau spațiile destinate clienților.
Gândește poziționarea astfel încât lumina ambientală să fie uniform dispersată și echilibrată, încearcă așadar să eviți, de exemplu, iluminarea unui singur colț al camerei și să lași restul spațiului în întuneric. Nu-ți face griji dacă există zone mici care par puțin întunecate, deoarece le poți ilumina cu ușurință mai târziu folosind lumini de accent și de lucru.
- Temperatura de culoare
Alegerea temperaturii potrivite de culoare este esențială pentru iluminatul ambiental și, pentru a crea o atmosferă primitoare și relaxantă, vei dori să alegi becuri cu LED alb cald, care emană o strălucire galbenă confortabilă.
Temperatura de culoare este măsurată în Kelvini (K), variind de la lumini calde, gălbui, de la 2000K până la lumini reci, albăstrui, către 6000K.
Pentru iluminatul ambiental, specialiștii recomandă alegerea LED-urilor cu o temperatură de culoare cuprinsă între 2000k și 3000k. Acest tip de iluminat este excelent pentru a crea o atmosferă confortabilă în jurul zonelor de relaxare și de locuit, oferind totuși suficientă luminozitate pentru îndeplinirea sarcinilor de bază.
- Indicele de redare a culorilor
Iluminatul ambiental nu poate fi doar frumos, ci trebuie să fie și practic. Indicele de redare a culorii (CRI) al unei surse de lumină se referă la capacitatea acesteia de a dezvălui culorile reale ale diferitelor obiecte în comparație cu o sursă de lumină naturală (lumina solară). CRI este măsurat pe o scară de la 0 la 100, 0 fiind un CRI foarte slab și 100 redând cel mai fidel culorile reale.
În locuințe, experții recomandă un CRI de cel puțin 75, care este similar cu CRI al luminii naturale a zilei. În magazinele de îmbrăcăminte sau în restaurante, unde culorile produselor vândute sunt importante, se recomandă folosirea unui iluminat cu un CRI de 90 sau mai mare.
- Dimmere
Este posibil ca atmosfera din spațiul tău în timpul zilei să fie foarte diferită de cea care se instalează seara, așa că vei dori ca iluminatul pe care îl alegi să reflecte asta. Becurile LED dimabile (reglabile în intensitate) sunt perfecte pentru asta, deoarece le poți menține luminoase pentru o ambianță mai plină de viață în timpul zilei, dar pot fi reglate pentru a crea un spațiu mai confortabil și mai relaxat seara.
- Iluminatul de accent
Odată ce ai instalat iluminarea ambientală, poți adăuga un plus de caracter spațiului tău instalând lumini de accent. Există multe moduri în care poți face acest lucru, fie că este vorba de lămpi de masă sau benzi LED pentru a evidenția aspectele importante ale camerei.
Benzile de lumini cu LED-uri au un efect spectaculos atunci când sunt folosite pentru lumini de accent în tavanele decorative, în jurul bucătăriei și al spațiilor de luat masa, în jurul zonei de dormit sau în băi:
https://www.tme.eu/ro/katalog/surse-de-lumina-benzi-cu-led-uri_113576/
Ia în considerare plasarea benzilor LED sub dulapuri sau blaturi pentru un efect elegant sau de-a lungul podelei pentru a ilumina trecerile și căile de acces.
Poți folosi chiar și benzi luminoase cu LED-uri colorate pentru un plus de efervescență. Acestea sunt foarte ușor de instalat chiar și fără nicio experiență anterioară.
Atunci când alegi benzi cu LED-uri pentru iluminatul de accent, este important să ții cont de numărul de LED-uri pe metru. Dacă sunt prea puține LED-uri pentru lungimea benzii, vei obține puncte mici de lumină mai degrabă decât o linie continuă, ceea ce nu va crea aspectul elegant pe care îl urmărești. Pentru a evita acest lucru, alege o bandă LED cu 120–240 LED-uri pe metru.
Alternativ, dacă restaurantul sau barul tău are un aspect industrial, luminile LED neon ar putea fi o alegere excelentă.
Fie că îți dorești să creezi o atmosferă specială cu ajutorul iluminatului ambiental acasă sau la birou, luminile cu LED-uri oferă eleganță, versatilitate, consum redus de energie și o durată lungă de viață atunci când sunt achiziționate de la distribuitori autorizați, cu o vastă experiență în domeniu: tme.eu