Suntem în ianuarie 2018 și indicele Dow Jones al bursei din New York tocmai a doborât un nou record, depășind 26.000 $. În martie 2009, indicele ajunsese la un minim de 6.443 $, după criza începută în anul anterior. Practic, avem o creștere de peste 300%, adică de 4 ori în 9 ani.
Media anuală de creștere în acești 9 ani a fost de 12,5%. E o cifră enormă dacă luăm în calcul media istorică de sub 5% a Dow Jones de la înființarea sa. În aceeași perioadă, creșterea economică medie anuală în Statele Unite a fost de sub 3%.

(Sursa: Macrotrends)
Se pune întrebarea: cât poate continua acest trend? Suntem într-o nouă bulă speculativă? Când va avea loc următoarea corecție? Va fi aceasta o stagnare, o scădere lină sau o cădere catastrofală? Cum va reacționa economia la semnalele bursei?
Suntem interesați de ce se întâmplă în America pentru că, după cum s-a văzut și în cazul Marii Recesiuni, economia globalizată e ca un joc de domino, iar dacă o piesă cade se provoacă o reacție în lanț și toată lumea e afectată.

(Sursa: Macrotrends)
Timpul mediu între două recesiuni a fost de aproximativ 6 ani și jumătate după al doilea război mondial, deja l-am depășit cu mult. Cea mai lungă perioadă de creștere continuă din SUA a fost în anii ‘90 și a ținut exact 10 ani.
Sigur că statisticile rămân statistici și doar pentru că sunt bătute niște recorduri, nu înseamnă că trebuie să se întâmple neapărat ceva negativ. Bursa ar putea crește în continuare un timp. Dar acești indici reflectă încrederea în economia reală, iar nivelul de acum denotă un optimist exagerat.

(Sursa: Macrotrends)
Având în vedere nivelul mare al datoriilor, ratele modeste de creștere a PIB, situația internațională tot mai complicată, nivelul salariilor care aproape că stagnează, externalizarea industriei americane și înlocuirea clasei mijlocii care lucra în fabrici cu o clasă de jos angajată în servicii prost plătite, precum și alte semnale existente, e clar că nivelul atins în prezent de indicii bursieri este foarte mare.
Practic, investitorii pe piețele de capital așteaptă rezultate miraculoase de la reforma fiscală inițiată de președintele Donald Trump. Viitoarele creșteri ale companiilor au fost incluse deja în prețurile acțiunilor și nu prea mai este loc de noi creșteri, în afara celor speculative. Excesul de bani de pe piață s-a dus în bula cryptomonedelor, care a început deja să se spargă.
Ce arată toate acestea? Este „furtuna perfectă” sau sunt doar niște temeri exagerate? Pentru cei care au trecut prin mai multe crize, prudența e o reacție firească. Dar în fiecare deceniu apare o nouă generație de investitori care-și cultivă propriile iluzii. Iar rezultatul este mereu același și ciclul continuă.