În primii ani de după schimbarea de regim din decembrie 1989, circula expresia „aţi minţit poporul cu televizorul”; era folosită ca slogan la protestele împotriva guvernării FSN şi se referea la controlul exercitat asupra televiziunii publice de către grupul lui Ion Iliescu. După apariţia televiziunilor private, rolul TVR a scăzut, astfel că partidele s-au reorientat spre a avea în spate proprii moguli de presă.
În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009, Băsescu îl acuza pe Geoană că este omul oligarhilor Vântu şi Voiculescu, iar candidatul opoziţiei spunea despre actualul preşedinte că încearcă să cenzureze presa şi că şi-a creat propriile canale mass-media aservite. A fost foarte trist să observ că majoritatea populaţiei s-a lăsat dusă de nas şi atrasă în acest pseudo-conflict (care nu avea nicio legătură cu problemele reale ale ţării), luând partea unuia dintre ei. Adevărul este că ambii aveau dreptate, diferenţa între cei doi politicieni fiind mai degrabă de prestanţă decât de moralitate.
Suntem în 2011 şi eu am renunţat de vreo 2 ani să mă mai uit la televiziunile româneşti de ştiri. Manipularea este atât de evidentă şi penibilă încât mi se face rău. Realitatea TV, partenerul CNN în România, are deschideri de jurnal cu accidente rutiere, crime şi violuri. Antena 3 este un fel de Fox News românesc: aservit total intereselor patronului, postul este atât de părtinitor încât nu se mai poate numi jurnalism ceea ce se practică pe acest canal. Vox News a fost încercarea afaceriştilor pro-Băsescu de a crea o televiziune favorabilă preşedintelui; a eşuat lamentabil, astfel că acesta este susţinut doar de B1 TV, Etno TV şi parţial de televiziunea naţională.
Am votat cu Geoană în decembrie 2009; cu toate acestea, nu suport televiziunile mogulului. Oare nivelul de cultură al românilor este chiar atât de scăzut încât gustă imbecilizarea non-stop practicată de Antene? Vrea cineva să vadă 24 de ore din 24 atacuri constante la adresa actualului preşedinte, pe orice fel de temă, reală sau inventată, concretă sau fără legătură cu acesta? E suficient să arunci cu mult noroi în adversari pentru a câştiga, fără să propui soluţii serioase? Consider că votanţii inteligenţi ai PSD şi PNL ar putea avea reacţia contrară, simţind repulsie faţă de această îndobitocire prin presă şi chiar dacă nu vor trece de partea PDL, vor renunţa să mai meargă la vot.
Dar nu contează părerea mea sau a votanţilor care gândesc. Electoratul ţintă este format din cititorii Click, Can-Can şi Libertatea. Pentru ei, manipularea funcţionează cu succes, iar dacă scapă vreunul se rezolvă cu nişte mici şi bere în campanie.