De câţiva zeci de ani cercetătorii au dezbătut asupra existenţei punctului G, un organ spongios foarte sensibil de pe peretele peretului vaginal şi pe care multe femeie ȋl atribuie ca fiind cauza unui orgasm vaginal şi nu clitoridian. Acum, un chirug cosmetic din Florida a declarat că a descoperit ȋn sfârşit punctul G ȋn cadavrul disecat al unei femei de 83 de ani. Dar mai degrabă decât să ofere răspunsul o dată pentru totdeauna asupra existenței punctului G, noile descoperiri oferă o nouă rundă de dezbateri.
Adam Ostrzenski, un chirurg ginecolog specializat ȋn proceduri cosmetice, descrie punctul G ca fiind albăstrui, având masa precum cea a unui strugure şi fiind adăpostit ȋntr-un sac mic ȋnăuntrul peretelui vaginal. Masa măsura ȋn jur de 80 mm, dar când l-a extirpat din sac punctul G s-a desfăşurat pe o lungime de aproape 3 cm. El a descoperit organul după ce a examinat mai multe straturi de ţesut din peretele vaginal al femeii care a murit de la o lovitură la cap, cu o zi ȋn urmă. Ostrzenski consideră că punctul G este ascuns mai adânc decât pot ajunge procedurile chirurgicale realizate în mod obișnuit ȋn vagin, din moment ce nu a fost descoperit niciodată ȋn timpul lor.
Cu toate acestea, autorul unei analize asupra studiilor realizate ȋn legătură cu misterioasa zonă erogenă spune că organul descoperit de Ostrzenski nu este punctul G şi că probabil nici nu există aşa ceva. Urologul Amichai Kilchevsky de la Yale şi colegii săi au cercetat 96 de studii pe acest subiect, ȋncepând cu cel publicat ȋn anul 1950 când ginecologul Ernst Grafenberg a descrisc pentru prima dată o zonă sensibilă ȋn vagin. S-a concluzionat că, ȋn ciuda a 6 decenii de cercetare, nu există suficiente dovezi pentru a susţine existenţa punctului G şi se consideră că zona care provoacă orgasmele vaginale este probabil doar o extensie a clitorisului.
În cele din urmă, dezbaterea asupra existenţei a punctului G s-ar putea dovedi a fi doar o chestiune de semantică. Chiar dacă centrul de excitare din interiorul vaginului este doar o extensie a clitorisului, nu l-am putea numi totuşi punctul G? „Absolut”, răspunde Kilchevsky. „Afirmaţia mea se referă pur şi simplu la faptul că nu există o entitate distinctă anatomic care să se numească punctul G. Dacă doriţi să numiţi o prelungire a clitorisului ca fiind punctul G, atunci nu este nicio problemă.”