Protestele împotriva legilor de grațiere și amnistie de pe tot cuprinsul țării nu s-au terminat încă așa că duminică seara clujenii care vor avea nevoie să circule prin zona de centru a orașului ar trebui să se aștepte la noi restricții de circulație pe durata protestelor.
„Duminica trecută peste 5.000 de clujeni au ieşit în stradă pentru a cere Guvernului retragerea definitivă a OUG-urilor referitoare la graţiere şi amnistie. Ca întotdeauna, a fost un protest frumos şi civilizat. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Miercuri a expirat şi timpul dedicat consultărilor publice, deci mâine şi poimâine stăm cu ochii pe ei deoarece putem avea parte de o surpriză oricând. Duminică ne strangem în Piaţa Unirii începând cu ora 17:00”, se arată în evenimentul postat pe Facebook.
Protestele au izbucnit în toată țara după ce Guvernul Grindeanu a scos către dezbaterea publică două ordonanțe prin care se încearcă, potrivit celor care au inițiat protestele, protejarea și eliberarea unui număr extrem de mare de corupți din România. Una dintre ele este un proiect de grațiere, având ca bază supra-aglomerarea din penitenciarele românești, cealaltă este o încercare dubioasă a noului guvern de a modifica prin OUG Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Prima dintre ele prevedere grațierea pedepselor de până la 5 ani, excepție făcând infracțiunile cu violență sau cele îndreptate împotriva statului de drept, dar și înjumătățirea pedepselor pentru seniorii de peste 60 de ani, pentru femeile gravide sau a celor cu minori până în 5 ani în întreținere.
Cea pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală este însă și cea care a stârnit cele mai agresive reacții, pentru că se dezincriminează abuzul în serviciu pentru sume sub 200.000 lei și se elimină posibilitatea auto-sesizării organelor de verificare, infracțiunea fiind cercetată doar în cazul existenței unei plângeri, plângere ce nu poate fi făcută la mai mult de 6 luni de la comiterea infracțiunii.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanșat marți o procedură pentru organizarea unui referendum național care să privească continuarea luptei anti-corupție și integritatea funcțiilor publice.
„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.