Este o senzaţie cu adevărat supărătoare de a avea parte de nişte gânduri nedorite care refuză să plece. Ar putea fi vorba de o greşeală de la lucru, bani sau chiar o teamă nerostită. Oricare ar fi anxietatea, frica sau ȋngrijorarea, se dovedeşte a fi greu de controlat. Cea mai intuitivă metodă pentru a-i face faţă este să suprimăm gândurile, să ȋncercăm să le ȋndepărtăm. Din nefericire, aşa cum au arătat multe studii, această cale nu funcţionează. Ce alte alternative există?
1.Abaterea atenției asupra altui lucru
Tendinţa naturală atunci când ȋncercăm să ne alungăm gândurile nedorite este să ne gândim la alt lucru. Mintea rătăceşte ȋn căutare de noi lucruri asupra cărora să se concentreze ȋn speranţa să vă liniștiți. Abaterea atenţiei funcţionează dar, oricât de ciudat ar fi, studiile arată că este mai bine să vă concentraţi asupra unui singur lucru şi să nu vă lăsaţi mintea să rătăcească, căci o minte plină de gânduri rătăcite este asociată cu nefericire.
2.Terapia paradoxală
Ce ar fi dacă, ȋn loc să ȋncerci să alungi un gând nedorit care insistă să se ȋntoarcă, să-l confruntați direct şi să vă concentrați asupra lui? Pare paradoxal ca concentrarea atenţiei asupra unui gând l-ar putea face, de fapt, să ȋl ȋndepărteze, dar unii cercetători consideră că ar putea să funcţioneze. Ideea este bazată pe principiul demult stabilit al terapiei expunerii, cum se ȋntâmplă de exemplu pentru arachnofobi care sunt supuşi ȋncet dar sigur la înfruntarea păianjenilor, până când frica dispare.
3.Acceptarea
Printre alte metode asemănătoare, dar nu atât de directe, există unele dovezi care arată că ȋncercând să acceptaţi gândurile supărătoare ȋn loc să purtaţi o luptă ȋmpotriva lor, poate fi benefic. Nu ȋncercaţi să vă certaţi cu ele, să le evitaţi, să le faceţi să dispară, ci doar urmăriţi-le cum se desfăşoară.
4.Meditaţia
Asemător acceptării, meditaţia budiştilor de mindfulness promovează o atitudine de compasiune şi lipsită de critică faţă de gândurile care vă străbat mintea. Această abordare ar fi la fel de utilă, iar dacă doriţi puteţi studia mai mult despre tehnica mindfulness pe nenumărate site-uri de pe internet.
5.Scrieţi-le
Scrisul despre cele mai profunde gânduri şi sentimente a fost testat intens şi s-a arătat că are variate beneficii psihologice şi pentru sănătate. Scriind emoţional despre dumneavoastră ar putea ajuta apoi să reduceţi gândurile recurente nedorite.