• Despre noi
  • Publicitate
  • Termeni și condiții
  • Contact
Presa Locală
  • Academic
  • Civic
  • Interviuri
  • Politica
  • Administratie
  • Economie
  • Turism
  • Social
  • Editoriale
  • Stiri
    • Advertoriale
    • Cultura
    • International
    • Sanatate
    • Societate
    • Sport
    • Stiinta & IT
    • Utile
No Result
View All Result
  • Academic
  • Civic
  • Interviuri
  • Politica
  • Administratie
  • Economie
  • Turism
  • Social
  • Editoriale
  • Stiri
    • Advertoriale
    • Cultura
    • International
    • Sanatate
    • Societate
    • Sport
    • Stiinta & IT
    • Utile
No Result
View All Result
Presa Locală
No Result
View All Result
Home Interviuri

Rodica Bărbuță: „O mișcare politică ecologistă independentă și puternică ar fi deranjat multe din „afacerile” politicienilor”

by Presa Locala
12 octombrie 2023
in Interviuri
0
Rodica Bărbuță: „O mișcare politică ecologistă independentă și puternică ar fi deranjat multe din „afacerile” politicienilor”
Share on FacebookShare on Twitter

Co-președinta Partidului Verde ne vorbește despre situația mișcării ecologiste din România, nevoia unor măsuri mai clare legate de mediu în țara noastră, dar și despre situația actuală și perspectivele de viitor ale partidului pe care îl conduce.

Presa Locală: Cine este Rodica Bărbuță? Cum v-ați descrie?

Rodica Bărbuță: M-aș descrie ca fiind un om cu o bogată experiență profesională: în educație și formarea adulților, în cultură, mass-media, în producția de film și publicitate, în cercetare, ca lider de ONG. Și, totodată un om care s-a născut cu o combinație mai rară de ADN – de artist, de cercetător și lider. Testul de personalitate dă un nume pretențios acestei combinații – protagonist.
Am fost dintotdeauna un om pasionat de cunoaștere, care vrea să înțeleagă cât mai bine procesele care guvernează lumea înconjurătoare, de la nivelul de micro la cel de macro-cosmos, evoluția omului și societatea. Pasiunile mele principale s-au îndreptat mereu spre educație și cultură, ca motoare ale dezvoltării umane și sociale. Și spre abordările sustenabile ale dezvoltării economice, care respectă mediul natural, planeta care ne susține.
Nemulțumită de evoluțiile societății și politicii din România, am acționat peste 25 de ani de zile ca activist civic, câștigând o experiență valoroasă.
Destul de recent, am intrat și în politică, dorind să-mi valorific cunoașterea și experiența pentru a modela politici economice, sociale, culturale și de mediu mai bune.
Pe cei care vor să înțeleagă mai bine cum gândește un astfel de om și ce simte o mamă care-și vede copiii plecând spre alte meleaguri, îi invit să-mi citească cartea: ”Descoperind Islanda, o țară care te uimește la fiecare pas”, apărută în această primăvară.

Presa Locală: De ce credeți că a fost atât de complicată coagularea unei mișcări politice ecologiste în România ultimelor 3 decenii? În majoritatea statelor europene există un astfel de partid relativ puternic.

Rodica Bărbuță: Poate pentru că revoluția din Decembrie 1989 nu a reușit să demoleze vechile structurile de putere, care au condus și conduc și acum în politica românească. Toate partidele care s-au născut după anii 90’, independent de voința oamenilor din vechile și noile structuri de putere, mai ales mișcările ecologiste, au fost treptat fie ”colonizate” cu oameni ai acestor structuri, pentru ca apoi să fie subordonate unuia din partidele aflate la putere (un astfel de exemplu este PER), fie distruse din interior.
O mișcare politică ecologistă independentă și puternică, care ar fi reușit să-și trimită reprezentanții în Parlament, ar fi deranjat evident multe din ”afacerile” cvasi-legale ale actualilor politicieni la putere – defrișările pădurilor, importurile de gunoaie, distrugerea râurilor și zonelor naturale valoroase cu hidrocentrale demodate și ineficiente sau exploatări miniere făcute cu substanțe toxice, cedarea resurselor naturale în condiții dezavantajoase pentru România, acapararea terenurilor din parcurile și pădurile orașelor și multe altele.
Și ar fi pus mai puternic în lumină politicile anti-sociale și anti-economice ale acestor personaje ”cu ochi albaștri”cum le spun eu, organizați în rețele de interese transpartinice.
O mișcare ecologistă reală ar fi incomodat și incomodează în continuare actuala putere coruptă.

Presa Locală: Care este situația actuală a Partidului Verde? S-a rezolvat disputa cu fosta conducere?

Rodica Bărbuță: Recunoașterea juridică a noii conduceri, alese la Congresul din 24 Iunie încă nu s-a rezolvat, deoarece greva magistraților ne-a întârziat mai mult decât era de așteptat. Avem programarea dosarelor în această lună și sperăm că vom intra în normal cât mai curând. Cât despre vechea conducere, noi nu considerăm că ne aflăm în dispută. Marius Lazăr și Lavinia Cosma au fost destituiți din funcție și demiși în mod statutar, pentru că am recunoscut în ei personajele trimise să anexeze sau să distrugă partidul din interior. Faptul că ei nu recunosc decizia congresului, că folosesc în mod ilegal însemnele și numele partidului și, totodată încearcă în continuare să distrugă cât de mult pot încrederea și moralul membrilor noștri, este deranjant, desigur, dar suntem convinși că vom rezolva și această situație odată ce vom avea decizia tribunalului.

Presa Locală: De ce ați hotărât să aveți doi co-președinți în locul unui singur lider? Nu este mai complicat procesul de decizie?

Rodica Bărbuță: Partidul Verde a decis să traducă cu adevărat în fapte egalitatea de șanse, alegând în fruntea fiecărei structuri doi co-președinți, bărbat și femeie. Personal, eu nu consider că acest fapt îngreunează decizia, evident dacă în fruntea partidului și a filialelor sunt aleși lideri și nu șefi. Pentru că un lider nu va conduce dând ordine sau luând decizii de unul singur, ci încurajând participarea tuturor celorlalți la procesul de decizie. E un proces democratic în care poți să folosești resursele de cunoaștere și experiență ale mai multor oameni, prin urmare, deciziile sunt mai bune.
Poate că durează ceva mai mult, dar nu există riscul de a adopta decizii care, în timp, să se dovedească proaste, așa cum sunt multe din propunerile legislative adoptate de guvern sau de parlamentarii conduși de ”șefi” de partid, fără o consultare reală, rezultând ordonanțe sau legi care s-au dovedit păguboase.

Presa Locală: Care este relația partidului cu Nicu Ștefănuță, europarlamentar afiliat Verzilor Europeni?

Rodica Bărbuță: Noi considerăm că avem o relație bună cu dl. Nicu Ștefănuță. La Congresul Verzilor Europeni de la Viena (2-3 Iulie) am discutat pe larg cu domnia sa legat de modalitățile de colaborare în viitor și despre crearea unei alianțe cu alte partide și mișcări ecologiste din România. Suntem deschiși la colaborare și la astfel de alianțe verzi. Dar aceste propuneri de viitor nu se vor putea concretiza decât după ce noi vom avea decizia tribunalului referitoare la conducerea PV și vom putea evalua cât de mult vom putea dezvolta partidul până la finele acestui an.

Presa Locală: Își doresc românii mai multe inițiative ecologiste? Unii văd măsurile de acest fel ca făcând parte dintr-o conspirație globală sau ca elemente dictatoriale venite de la Bruxelles…

Rodica Bărbuță: Din datele pe care le avem, românii sunt interesați de problemele mediului în proporție de aproape 80%. În special tinerii sunt interesați de inițiativele ecologiste, dar și un procent foarte mare din adulți și persoanele de peste 60 de ani. Iar procentul persoanelor interesate de un mod de viață sustenabil și de soluții, produse sau servicii ecologice este în creștere, așa cum o arată și studiul lansat în luna septembrie de Reveal Marketing Research (https://reveal.ro/sustenabilitate/studiu-reveal-produsele-si-solutiile-ecologice/)
Desigur, există și categoria celor care văd conspirații în orice, dar suntem convinși că vom putea avea argumente solide pentru fiecare categorie de probleme ridicate de aceste persoane, chiar dacă nu vom putea să-i convingem pe toți că abordările verzi sunt și în interesul lor.

Presa Locală: Ce vă propuneți pentru anul electoral 2024?

Rodica Bărbuță: Pentru anul electoral 2024 avem obiective ambițioase. Ne-am propus să participăm la toate rundele de alegeri – europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale. Asta va însemna să ne dezvoltăm rapid, pentru a atinge acel prag de minim 5% și să atragem alături de noi oameni capabili, bine pregătiți profesional și, mai ales oameni de caracter și empatici, cu o reală preocupare pentru drepturile omului și mediu, pentru transformarea sustenabilă a economiei și politica bazată pe valori și principii morale. Va fi greu, pentru că astfel de oameni sunt ”rara avis” și se lasă greu convinși să intre în politică.
2024 va fi un an decisiv atât pentru România cât și la nivelul întregii Europe, pentru punerea în practică a Green Deal și încetinirea modificării climei. Iar timpul nu lucrează în favoarea oamenilor. Sperăm să ne ridicăm la nivelul misiunii asumate, aceea de a construi o Românie sănătoasă și justă.

Previous Post

Civicii clujeni solicită refacerea raportului de mediu pentru PUZ Carbochim

Next Post

Propunere: mini-părculeț pe strada Mogoșoaia din Mănăștur

Next Post
Propunere: mini-părculeț pe strada Mogoșoaia din Mănăștur

Propunere: mini-părculeț pe strada Mogoșoaia din Mănăștur

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări

Cadou surpriza pentru iubit in octombrie 2022 – Cele mai bune idei

Cadou surpriza pentru iubit in octombrie 2022 – Cele mai bune idei

8 septembrie 2022
Anunț de începere a implementării proiectului societății SC FLORILOR ȘASE SRL

Anunț de începere a implementării proiectului societății CH HOME DECORATION SRL

6 august 2021
Urmează un eveniment important? Ce cadouri poți face în funcție de ocazie

Urmează un eveniment important? Ce cadouri poți face în funcție de ocazie

26 ianuarie 2021
La început de primăvară, Aurelia Cristea a invitat „Rapsodia Someșană” în Camera Deputaților

La început de primăvară, Aurelia Cristea a invitat „Rapsodia Someșană” în Camera Deputaților

7 martie 2016
Vrei să te pregătești pentru prima călătorie cu bebelușul? Aspecte importante pe care să nu le treci cu vederea

Vrei să te pregătești pentru prima călătorie cu bebelușul? Aspecte importante pe care să nu le treci cu vederea

18 aprilie 2022

Ultimele știri

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă Rector al UMF Cluj-Napoca. De ce a fost realeasă?
Sanatate

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă Rector al UMF Cluj-Napoca. De ce a fost realeasă?

28 noiembrie 2023
Transformă banalul în extraordinar: Top 5 sfaturi pentru un living autentic
Advertoriale

Transformă banalul în extraordinar: Top 5 sfaturi pentru un living autentic

27 noiembrie 2023
Patru metode de securizare a sistemelor IT dintr-o companie
Advertoriale

Patru metode de securizare a sistemelor IT dintr-o companie

27 noiembrie 2023
Maria Forna: Clujul se poziționează ca lider național în ceea ce privește investițiile și creșterea economică
Interviuri

Maria Forna: Clujul se poziționează ca lider național în ceea ce privește investițiile și creșterea economică

27 noiembrie 2023
Au fost terminate lucrările de renovare a castelului Bánffy din Răscruci
Cultura

Au fost terminate lucrările de renovare a castelului Bánffy din Răscruci

24 noiembrie 2023
Adrian Oros: Conducerea PNL a fost preluată ostil de o gașcă de „băieți” și a ajuns cea mai mare filială a PSD
Interviuri

Adrian Oros: Conducerea PNL a fost preluată ostil de o gașcă de „băieți” și a ajuns cea mai mare filială a PSD

24 noiembrie 2023

Site-ul nostru

Ne bucurăm să te avem ca cititor! Încercăm să-ți oferim informații interesante și relevante, în special din zona Clujului, dar și din țară și străinătate.

Categorii

  • Administratie
  • Advertoriale
  • Civic
  • Cluj
  • Cultura
  • Economie
  • Editoriale
  • International
  • Interviuri
  • Politica
  • Sanatate
  • Social
  • Societate
  • Sport
  • Stiinta & IT
  • Stirea zilei
  • Turism
  • Utile

Arhiva

  • Politica de confidențialitate
  • Politica de cookie-uri

© 2010-2022 by Napobit SRL. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Despre noi
  • Publicitate
  • Termeni și condiții
  • Contact

© 2010-2022 by Napobit SRL. All rights reserved.

Continuă să folosești acest site dacă ești de acord să fie utilizate cookies. Mai multe informații...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close