Deputatul Radu Molnar îl compară pe Alin Tișe cu Florin Iordache

0
Radu Molnar, deputat USR PLUS și Ionuț Florea, consiler județean

Parlamentarul USR PLUS de Cluj îl acuză pe președintele Consiliului Județean că și-a însușit manierele pesediste de a răspunde la întrebări, ignorându-le pe cele care nu-i convin:

Radu Molnar:‘Altă întrebare’ varianta de Cluj. La votarea bugetului pe 2021, consilierul județean Ionuț Florea amintea de procentul foarte scăzut de finalizare a investițiilor pe anul anterior.

Cu rata de implementare de doar 27,18%, Consiliul Județean Cluj stătea foarte prost în gestionarea fondurilor pentru dezvoltare. Practic nici o treime dintre proiecte nu a ajuns la final.

Atunci colegul meu sugera că e nevoie de o reanalizare a investițiilor pentru a nu ne găsi într-o situație similară în 2021. Cum a răspuns președintele consiliului județean, Alin Tișe? Ca Florin Iordache, cu ‘altă întrebare’!

Acum avem execuția bugetară pe anul în curs și constatăm că nu Ionuț avea dreptate. Până în acest moment, doar 26,7% din investițiile prevăzute în bugetul de dezvoltare pentru 2021 s-au finalizat. Chiar mai puțin decât în 2020!

La întocmirea bugetului, toate amendamentele propuse de USR au fost respinse pe motiv că nu sunt bani. Iar acum vedem că banii au fost blocați în proiecte care nu se realizează în proporție de trei sferturi.

Consilierul județean susține că actuala conducere a CJ nu a fost capabilă să cheltuie banii alocați la începutul anului, dar în același timp majoritatea PNL respinge constant toate amendamentele depuse de USR PLUS, invocând lipsa fondurilor.

Ionuț Florea:Mai jos vă redau un scurt dialog avut în cadrul ședinței de Consiliu Județean din 31.03.2021, când a venit la vot proiectul de aprobare a execuției bugetare pe anul 2020. Dialogul este extras din procesul verbal al ședinței:

Dl. Ionuț Florea: Am văzut o execuție foarte slabă pe partea de dezvoltare, practic vorbim de doar 27,18% procent de realizare, iar întrebarea mea este dacă pentru bugetul pe anul 2021 s-au calculat sumele astfel încat să avem o realizare cât mai bună, să nu ajungem să avem o realizare la fel de slabă ca în 2020.
Dl. Alin Tișe: Vă rog, dacă sunt alte întrebări sau intervenții? Dacă nu mai sunt, supun la vot proiectul de hotărâre analizat.
Se procedeaza la vot, utilizându-se votul electronic prin intermediul platformei online de videoconferință.

Cum s-ar zice: eu am întrebat, eu am auzit!
Mâine vom avea la vot aprobarea execuției bugetare pe primele 9 luni ale anului 2021. Care este procentul de realizare al cheltuielilor la secțiunea dezvoltare?
Da, ați ghicit. Gradul de realizare este de 26.7%.

Tiparul este următorul. La începutul anului când se face bugetul ne lăudăm cu investiția X, cu proiectul Y, cu cel mai mare buget de investiții etc. Mai către final realizăm doar 26.7% din ce s-a propus în bugetul de dezvoltare, dar ne lăudăm de parcă am realizat 100%. La începutul anului următor o luăm de la capăt. Impresia generală superbă, rezultatele mai puțin.

În plus, toate amendamentele depuse de consilierii USR PLUS la proiectul de buget pentru anul 2021 au fost respinse pe motiv că NU sunt bani. Pentru a fi șicanați am fost întrebați obsesiv: ”De la ce capitol din buget vreți să luați bani pentru amendamentul vostru?”. Ni s-a spus că ”nu există sustenabilitate pentru propunerile lor” sau că ”nu există bani în buget pentru a fi alocați acestor amendamente” sau că ”nu poți să dai dacă nu ai”.
Înțeleg că nu poți să dai dacă nu ai, dar se pare totuși că pe hârtie poți să scrii chiar dacă nu faci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here