Cristian Bordei: Nu am fost capabili să exploatăm zăcămintele din Marea Neagră, iar acum avem prețuri record la energie

1

Senatorul USRPLUS de Cluj afirmă că există atât motive interne cât și externe care au determinat prețurile mari la gaze și curent electric, iar cele care sunt din vina noastră ar trebui să ni le asumăm. Acum se lucrează la găsirea unor soluții pe termen scurt, pentru a ușura povara asupra consumatorilor români, în această iarnă.

Cristian Bordei: „În acest moment prețurile la curent electric și gaz se află pe o spirală de creștere ieșită de sub control, bătând record după record în fiecare zi. Cauzele sunt complexe, atât interne cât și externe.
Cauzele interne sunt legate de populism, de investițiile și reformele pe care clasa politică care a condus țara în ultimii 30 de ani nu le-a făcut, ca să aibă bani pentru pomenile electorale în serie și ca să mențină companiile din energie pe post de vaci de muls sub pavăza interesului strategic. Și mai sunt legate de iresponsabilitatea și lipsa totală a gândirii strategice care a lăsat România și cu rezervele de gaze din Marea Neagră neexploatate și în afara noilor rute de transport a gazului din Europa.
Din păcate toți acești factori cumulați au dus la situația prezentă care necesită măsuri excepționale, intervenționiste, pe termen scurt pentru a atenua povara facturilor la energie pentru următoarea perioadă.
Într-un prim pas făcut în soluționarea crizei prețurilor energiei Senatul a adoptat astăzi amendamente la legea de aprobare a OUG 118/2021 de compensare a facturilor de energie și gaze naturale, în comisiile reunite de energie și muncă, care apoi a fost și votată în plen.
Forma finală asumată de toate partidele include, printre altele, o combinație de compensare a valorii facturii de energie cu plafonarea prețurilor la consumator, împreună cu plafonări ale ratei profitului pentru furnizori și o supraimpozitare a profiturilor excepționale ale producătorilor pe termen de 5 luni.
Astfel consumatorilor casnici li se va acorda o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 kilowatt/oră pentru energie electrică respectiv 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare
Pentru IMM-uri se micșorează TVA la 5%, la care se adaugă, în cazul energiei electrice, excepția de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare și a accizei pentru primii 200 kwh consumati lunar, respectiv a contravalorii accizei pentru primii 500 de kwh în cazul consumului lunar de gaze naturale.
Prețul final facturat se plafonează astfel:
> 1 leu/ kWh – pt energia electrică, din care componenta de pret a energiei electrice va fi în valoare maximă de 0.525 lei/kWh
> 0.37/kWh, din care componenta de pret a gazului natural va fi în valoare maximă de 0.250 lei/ kWh
Aplicarea compensării pentru clienții casnici se va face însă sub rezerva respectării unor limite totale de consum pentru cele 5 luni de aplicare (noiembrie – martie), +/- 10%:
a) 1500 kWh energie electrică.
b) echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale
De asemenea s-a adoptat un amendament care permite amânarea plății facturilor, fără costuri suplimentare, pentru maxim 6 luni, pentru consumatorii vulnerabili definiți conform legii 226/2021).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here