Cristian Bordei, despre situația globală: „Norii negri se adună din nou, dar pe la noi prea puțini par să înțeleagă asta”

0

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, parlamentarul clujean de la USR PLUS, membru în Comisia de Politică Externă a Senatului, avertizează că situația internațională se deteriorează, iar răspândirea democrației liberale de tip vestic în toată lumea nu s-a realizat, în pofida speranțelor multora.

20 de ani de la evenimentul care a schimbat fața lumii în care trăim. Atentatele de la 11 septembrie 2001 care au avut loc pe teritoriul SUA au luat viața a aproape 3000 de oameni și au șocat lumea occidentală, iar din acel moment lumea avea să se schimbe radical influențând major și viețile noastre.

Pentru România, atentatele din SUA și războialele pe care acestea le-au declanșat au însemnat, în mod paradoxal, oportunitatea unei mai bune colaborări cu cei care ulterior aveau să ne devină aliați: NATO.

Țara noastră și-a dovedit potențialul și valoarea pe care le putea aduce alianței și implicit lumii occidentale. A fost un efort general: voluntari, militari, diplomați, analiști și alți specialiști au contribuit la consolidarea relațiilor cu vestul, au contribuit la lupta împotriva terorismului. Fructele acestui efort au fost primirea în familia NATO și ulterior UE, ceea ce a pus România în cea mai bună situație de securitate și în cea mai bună oportunitate de dezvoltare din istoria sa.

Haosul retragerii americane din Afganistan amintește de șocul acelor clipe ale lui 9/11 și încheie, în mod ciudat, un arc peste timp la capătul caruia găsim sfărșitul iluziei generalizării democrației liberale de tip occidental și ascensiunea puterilor autocrate și a naționalismului agresiv intern.

Norii negri se adună din nou dar pe la noi prea puțini par să înțeleagă asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here