Radu Molnar: „Președintele Iohannis a decis ca numirea directorilor de școli să rămână politică”

0

Deputatul USR PLUS de Cluj este dezamăgit că președintele României nu a promulgat o lege care ar fi schimbat modul de numire a directorilor de școli, scăzând mult influența politică din sistemul de învățământ:

Una dintre legile pe care am reușit să le trecem în această sesiune parlamentară a fost cea prin care numirea directorilor interimari de școli să nu se mai facă din pixul inspectorului general, ci de către Consiliul de Administrație al școlilor, acolo unde sunt inclusiv reprezentanți ai părinților și profesorilor.
Știm, nu e un sistem perfect, dar e un pas în față spre depolitizarea școlilor. În momentul acesta directorii interimari sunt numiți direct de către inspectorul general, aceștia fiind eminamente politici. Mutarea acestei decizii la consiliile de administrație aduce mai multă transparență în numire și asigurarea ca ea nu stă în voința unui singur om politic.
Ideea nu este nouă. Ea a fost inclusă în reforma inițiată de Mircea Miclea si Daniel P. Funeriu acum mulți ani, dar evident nu a fost pe placul clasei politice care nu mai avea controlul asupra unor funcții importante în comunitățile locale.
6 luni colegii în frunte cu Ștefan Pălărie au muncit la această lege, pentru că depolitizarea e unul dintre scopurile principale ale USR PLUS. Au fost negocieri extrem de grele și chiar în ultima zi de sesiune parlamentară am reușit să trecem legea. Și era important să facem asta pentru că în august expiră mandatele a 10.000 de directori și directori adjuncți.
Dar tot efortul a fost degeaba. Președintele a întors legea în Parlament și asta înseamnă că toate cele 10.000 de numiri rămân la pixul inspectorilor generali.
E dezamăgitor pentru noi să vedem că încă un principiu al acestei coaliții de guvernare este încălcat de către partenerii noștri și de data asta chiar de profesorul responsabil de ”România educată”!
Reforma învățământului nu se poate face cu numiri politice în fruntea școlilor, iar noi, USR PLUS vom continua lupta pentru depolitizare și le amintim partenerilor noștri de guvernare că și-au asumat și ei acest deziderat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.