Deputatul de Cluj a călătorit în Estonia, împreună cu Radu Molnar, Cristian Bordei și alți colegi din USR PLUS, pentru a participa la o sesiune intensivă de training în privința utilizării tehnologiei în administrație, care a inclus atât cursuri efective cât și discuții cu liderii acestei țări. Iată ce spune politicianul clujean despre informatizarea serviciilor publice:
„După primele două zile de cursuri de e-guvernare organizate de campioana digitalizării serviciilor publice, Estonia, în domeniile:
– semnătura digitală
– sistem de vot electronic
– monitorizarea clădirilor / terenurilor / pădurilor din satelit
– infrastructură digitalizată, transport & mobilitate / gestionarea cozilor de așteptare la frontieră
– turism
– siguranță publică și aplicarea legii
– cadastru, smart city
– cred că sunt câteva lecții pe care le putem învăța de la estonieni, pentru a accelera procesul digitalizării în România, evitând unele obstacole.
1️⃣ Digitalizarea serviciilor publice aduce ̆ : baza de informații publice este pentru a pune datele la dispoziția cetățenilor, nu pentru ca aceștia să solicite aceste date (!).
2️⃣ Managementul informațiilor e complet transparent, cetățenii dețin controlul complet și știu în orice moment ce date se verifică în ce-i privește. Ei pot să solicite modificarea informațiilor incorecte. Drepturile omului sunt respectate, la fel tradițiile și cultura estoniene;
3️⃣ Digitalizarea reduce drastic timpii proceselor, crește precizia, dar și gradul de încredere în autoritățile statului. De fapt, oferă o calitate ridicată a serviciilor la costuri rezonabile.
4️⃣ Votul electronic trebuie să vină abia după ce cetățenii au câștigat suficientă încredere în sistemele publice digitalizate.
5️⃣ Avem mult de muncă la ‘fundație’: infrastructura, ID digitalizat, până să apară rezultate în zona de aplicație.
Cum intuiam, digitalizarea sistemelor publice impactează puternic pozitiv calitatea vieții cetățenilor în general, dar și a funcționarilor publici sau a instituțiilor statului.
Noile informații aflate și confirmarea celor cunoscute deja mă fac să fiu entuziast, dar totodată realist.
Din păcate, îmi dau seama că distanța București – Tallin este mult mai mare decât ne lasă geografia să credem.
Avem foarte mult de lucru, dar mai ales nu mai avem nici o clipă de pierdut! Evoluția tehnologică nu așteaptă după noi!”