Senatorul Cristian Bordei explică de ce a fost nevoie de o lege pentru rețelele 5G

0

Parlamentarul USR PLUS de Cluj afirmă că reglementarea tehnologiei 5G în România a fost necesară pentru a crea un cadru în care companiile din domeniu să lucreze, asigurând astfel siguranța utilizatorilor și evitând ca acest sector strategic să ajungă să fie dominat de firme din state autoritare și anti-occidentale.

La începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat o lege care va stabili condițiile dezvoltării rețelelor 5G în România. Legea stabilește un cadru general în care vor lucra companiile din acest domeniu și nu are prevederi tehnice specifice.
Avem nevoie de tehnologia 5G dacă dorim să avem o economie bazată pe inovație. Este singura noastră șansă de a „prinde din urmă” statele bogate. De altfel, noi am fost în ultimii 20-25 de ani printre cei care au adoptat primii noile tehnologii de comunicații, lucru care a ajutat foarte mult industria IT&C românească. Trebuie să nu ratăm nici momentul de acum.
Din păcate, unele grupări politice și-au continuat campania de dezinformare a populației, susținând că adoptarea acestei legi este nocivă pentru sănătatea oamenilor și animalelor.
Tehnologia 5G nu este altceva decât a cincea generație tehnologică a comunicațiilor radio celulare (G=generație). Fiecare tehnologie are limitele ei. Având în vedere că avem din ce în ce mai multe dispozitive conectate simultan la internet, fie că e vorba de telefoane, laptopuri, frigidere, ceasuri sau cântare inteligente, e normal ca aceste limite să fie atinse la un moment dat și să avem nevoie de inovație în domeniu, iar tehnologia 5G este o soluție pentru viitor.
Privind în urmă, vedem că la apariția electricității, oamenii au fost deasemenea sceptici. Aceștia au trebuit să fie convinși de importanța și necesitatea descoperirii. Existau și atunci „știri false”, exista și manipulare în masă pentru că, interesele unora sunt mai presus de progresul general.
Ani la rând, John D. Rockefeller a controlat industria iluminatului, furnizând kerosen pentru lămpi. Odată cu descoperirea electricității, monopolul acestuia se afla în pericol, așa că a pornit o campanie de dezinformare, punând accent pe pericolul incendiilor și electrocutării.
Vă propun un exercițiu de imaginație. Ce ar fi azi lumea fără electricitate? Ce am fi noi fără electricitate?
De asemenea, în urmă cu un deceniu, când România a adoptat tehnologia 4G, au existat conspirații și temeri legate de aceasta dar s-au dovedit a fi nejustificate. Diferența este însă că acum rețelele sociale sunt mult mai populare, astfel că zvonurile și informațiile false se răspândesc mai ușor.
Istoria se repetă și adoptarea legii 5G este un răspuns afirmativ dat evoluției. Este un proiect matur, echilibrat şi are o deosebită importanță strategică pentru țara noastră. Este necesar atât pentru ca românii să aibă acces la tehnologie de top, cât și pentru a ne asigura că doar companiile independente, din state democratice, vor participa la construirea infrastructurii vitale a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.