Ar trebui scoase gardurile de lângă blocuri și deschise spațiile verzi?

0

Cătălin Sălăgean, fostul președinte al USR Cluj, a lansat în spațiul public ideea desființării gardurilor de metal care înconjoară multe dintre zonele cu iarbă de lângă blocurile din Cluj. Propunerea a stârnit controverse, opiniile fiind împărțite. Ce părere aveți despre această inițiativă?

Iată ce afirmă politicianul clujean:

Cluj-Napoca și-a devorat multe din spațiile verzi. Aproape am ajuns să cunoaștem și să prețuim fiecare copac și fiecare petec de pământ cu iarbă. Chiar și așa, printre blocurile din Gheorgheni, Mănăștur sau Grigorescu sunt încă zone verzi generoase. Din păcate, în majoritatea cazurilor, aceste spații se ”bucură” de protecție excesivă din partea asociațiilor de proprietari și au fost delimitate prin garduri metalice dublate de gard-viu.
Accesul este interzis, deși e vorba de domeniul public. Oamenii se deplasează pe alei bine definite, asemenea animalelor în țarcuri.
Împreună cu colegii din USR inițiem un proiect de deschidere și de redare către comunitate a spațiilor verzi dintre blocuri.
Avem în vedere mai mulți pași, printre care consultări publice, proiect-pilot, colaborarea cu departamentele de specialitate din cadrul administrației locale. Dincolo de reticențe, beneficiile ar trebui să primeze:
– zonele astfel create vor putea fi folosite de către rezidenți pentru recreere sau socializare
– se poate instala aparatură pentru sport sau aparate speciale pentru persoanele în vârstă
– locuri de joacă pentru copii
– estetic și din punct de vedere al calității locuirii va fi un câștig incontestabil în comparație cu culoarele actuale
Pozele exemplifică starea actuală și oferă un model de amenajare. Ultimele 3 fotografii sunt din Berlin dintr-o zonă de blocuri în care spațiile verzi nu sunt împrejmuite.
Orice idei sunt binevenite. Dacă ne împărtășiți viziunea, haideți alături de noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here