Home Sanatate De ce mor oameni după vaccinare? O explicație statistică.

De ce mor oameni după vaccinare? O explicație statistică.

0

Are rost să ne panicăm când citim știri care spun că există persoane care au murit la câteva zile după ce s-au vaccinat? Depinde. Dacă sunt dovezi că moartea lor a fost în vreun fel determinată de vaccin, atunci da. Dar deocamdată nu există astfel de dovezi. Avem doar asocieri între momentul vaccinării și momentul decesului.

O erorare logică foarte comună este confundarea corelației cu cauzalitatea. Între două evenimente care se întâmplă în același timp poate exista o corelație (adică o simplă coincidență) sau poate exista o cauzalitate (unul îl determină pe celălalt).

De exemplu, să zicem 3 zile la rând te îmbraci în roșu, afară plouă și ajungi acasă ud. Putem spune că culoarea roșie a hainelor este corelată cu faptul că te-ai udat, adică este o simplă întâmplare că ambele au avut loc simultan. În schimb, putem zice și că ploaia de afară a cauzat faptul că ai ajuns acasă ud, nu este doar o coincidență, una a determinat-o pe cealaltă.

Cam același lucru se întâmplă și în cazul deceselor și al vaccinării. În fiecare zi, în România mor aproximativ 700 de persoane. Tot în fiecare zi, în țara noastre se fac aproximativ 50.000 de vaccinuri împotriva COVID-19. Cele două lucruri sunt cu siguranță corelate, pentru că au loc simultan. Dar asta nu înseamnă că există și o relație de cauzalitate.

Din cei 20 de milioane de români, zilnic sunt vaccinați 0,0025%. Dacă aplicăm acest procent la numărul cetățenilor care mor zilnic din cauze naturale, rezultă că 1,75 oameni ar muri în medie exact în prima zi după vaccin. Dacă calculăm pentru 2 săptămâni, obținem 24,5 oameni care ar fi decedat oricum din cauze naturale exact în acel interval.

Se poate argumenta că românii foarte bătrâni și bolnavi nu se mai vaccinează, deci procentul celor care mor din cauze naturale exact după vaccinare ar trebui să fie mult mai mic. În același timp însă, nici minorii nu se vaccinează, ceea ce ar urca puțin acest procent.

Considerând că doar un sfert din persoanele care mor din cauze naturale s-ar fi vaccinat, tot obținem că în primele 7 zile după vaccin ar deceda în medie 3 români. Iar cifrele acestea vor crește pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate zilnic se va mări.

Este irațional să ne așteptăm ca nimeni să nu mai moară din cauze naturale după ce s-a vaccinat. Vaccinul nu este elixirul vieții, combate doar un anumit virus. Dacă un om are probleme cardiace grave, de exemplu, poate face oricând un atac de cord, nu-l protejează vaccinul în vreun fel, la fel cum nici nu îl afectează în vreun fel. Decesele au loc oricum, în orice perioadă, nu se pun pe pauză când există campanii de vaccinare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here